Små ting kan skape stor forandring!

Sommerferien er over. Kanskje kjenner du noe ambivalens med retur til hverdagen. Kanskje tenker du litt på hvordan holde på feriestemningen med partneren din, og ikke bli slukt av hverdagens travelhet. Men en ferie er faktisk som oftest ikke det avgjørende for parforholdet. En lang ferie eller romantisk helgetur veier ikke opp for livets mange […]

Nyhetsartikkel publisert 20/08/19

Sommerferien er over. Kanskje kjenner du noe ambivalens med retur til hverdagen. Kanskje tenker du litt på hvordan holde på feriestemningen med partneren din, og ikke bli slukt av hverdagens travelhet. Men en ferie er faktisk som oftest ikke det avgjørende for parforholdet. En lang ferie eller romantisk helgetur veier ikke opp for livets mange hverdager.

Det er de små tingene i hverdagen som kan bidra til stor forandring.

Dette viser forskning fra The Gottman-institute etter mer enn 40 års forskning med over 3000 par.

 

Hva kjennetegner de lykkelige parene?

Ved The Gottman-institute har man hovedsakelig forsket på hva som kan bidra til et lykkelig parforhold. I 40 år har de drevet systematisk forskning, formidling, parterapi og kursvirksomhet for å øke forståelsen for parforholdets dynamikk og utviklet intervensjoner under jevnlig evaluering. De fremmer ikke idealistiske eller høytflyvende meninger om hva et parforhold burde være. De er

opptatt av hva som faktisk virker i lykkelige og stabile parforhold. Og det de understreker, er hvor viktig det er for partnere å jobbe med de små daglige øyeblikkene, for dette utgjør kjernen i en relasjon. Kort oppsummert påpeker de at de lykkeligste parene er de som har interesse for hverandre- og evner å gi uttrykk for det, er begeistret over den andres liv og kjenner hverandre godt. Det kan synes enkelt, men kan også være krevende i all sin enkelhet. Så for å bryte dette ned til det helt konkrete, hverdagslige og enkle, hva kan det bestå av?

 

Små og enkle rutiner i hverdagen har stor og positiv betydning:

  • Ett forslag til en rutine er å vise hverandre oppmerksomhet i hverdagen, som å si god morgen og god natt, hei og ha det! Dette bidrar til å underbygge den relasjonen man har og er en markering av at man fins for hverandre. Dert høres banalt og enkelt ut, men er ikke alltid like selvfølgelig dersom man ikke tenker gjennom det eller man har en vanskelig periode.

 

  • Et annet forsalg er å etablere en rutine for felles oppmerksomhet, som kan bidra til mulighet for tilstedeværelse for begge to. For eksempel å spise middag sammen som par eller med familien. Å sette seg ned sammen og skjerme denne tiden for avbrytelser, er en gylden mulighet til å vise at man bryr seg og er interessert i for eksempel den andres dag eller jobbhverdag.

 

  • Å etablere en fast rutine, for eksempel før leggetid, der man legger bort mobil, nettbrett og pc, gir også en gylden mulighet for tilstedeværelse. Det er mange parterapeuter som påpeker at mobil og nett etter hvert stjeler svært mye oppmerksomhet fra parforholdet, og at man kan føle seg avvist ved forsøk på kontakt med en som er mer opptatt av å fokusere på telefonen. Dette handler om å logge av nettet, og være «pålogget» i parforholdet.

 

  • Å investere i litt tid sammen jevnlig er også en god rutine der man får mulighet til opplevelsen av å være et team. Det kan være å gå en liten tur, gjøre et lite husarbeidsprosjekt sammen eller lage et måltid sammen.

Tekst: Cecilie Thorsen

Share Button
Print Friendly and PDF