Johan Kaggestad holdt Gordon Johnsens minneforelesning

Johan Kaggestad ble utfordret til å få pasientene i aktivitet. I dag er tilbudet etablert med to heltidsansatte.

Nyhetsartikkel publisert 10/09/13

Johan Kaggestad på scenen i FestsalenJohan Kaggestad har trent både Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Under Gordon Johnsens minneforelesning viste han bilder fra tiden da han trente de to maratonløperne. Foto: Jon-Erik Bråthen

– Da vi startet med trening for pasientene på Modum Bad, møtte det opp én mann. Han kom aldri igjen. Jeg trodde jeg hadde trent ham i hjel, sa Johan Kaggestad til en fullsatt festsal ved årets minneforelesning.

Siviløkonom Kaggestad er kjent for de fleste som trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, og som TV2s profilerte reporter i Tour de France.  Men det er først og fremst hans langvarige relasjon til Modum Bad som har gjort ham ønsket som gjesteforeleser.Onsdag 4. september holdthan Gordon Johnsens minneforelesning 2013. Temaet var: Skapt til bevegelse.

Ble utfordret

Det var overlege Hans Jørgen Holm som i sin tid utfordret Johan Kaggestad til å etablere et tilbud om fysisk aktivitet for pasientene. Starten var ikke enkel. Behandlerne var til dels skeptiske. Men det fantes støtte for at dette var viktig, blant annet i Petter F. Hjorts tenkning om at ”helse er å fungere til tross for”. Senere kom Egil Martinsens banebrytende doktorgradsarbeid om betydningen av fysisk aktivitet for pasienter med psykiske lidelser. I dag har Modum Bad to heltidsansatte i helsesport. Fysisk aktivitet som en integrert del av behandlingstilbudet er en selvfølge.

– Variasjon

– Mange blir overrasket når jeg forteller at jeg trente pasientene på samme måte som jeg trente Ingrid og Grete, sa Kaggestad, som er krystallklar i sine meldinger om variasjon kontra spesialisering.
– Vi må ikke glemme at vi har vært samlere, jegere og fiskere. Løper du rundt en bane for lenge, blir du svimmel!

Tekst: Einfrid Petersen Øverleir
Du kan lese mer fra Johan Kaggestads minneforelesning i Badeliv nr 2/2013 som kommer ut i november/desember.
Er du ikke abonnent? Bestill Badeliv her.

Flere bilder fra forelesningen:

Johan Kaggestad og Ole Johan Sandvand
Johan Kaggestad mottar blomster fra Modum Bads direktør Ole Johan Sandvand. Foto: Jon-Erik Bråthen

Bjørnar Johannessen, Veslemøy Bråten og Johan Kaggestad
Johan Kaggestad (til høyre) i samtale med dagens helsesporttrenere på Modum Bad. Fra v.: Bjørnar Johannessen og Veslemøy Bråten. Foto: Unni Tobiassen Lie.

Piaf på norskPernille Heckmann sang Edith Piaf på norsk fra scenen i Festsalen. Foto: Jon-Erik Bråthen.

Etter minneforelesningen inviterte Modum Bad publikum til en konsert med Pernille Heckmann. Heckmann sang Edith Piaf på norsk – en rørende forestilling hvor hun både var Piaf, fortelleren og sangeren. Publikum fikk innblikk i hvordan det var å være Edith Piaf, fra glitrende oppturer til gedigne nedturer.       

Share Button
Print Friendly and PDF