– Pasientene oppfatter ofte bildene annerledes enn meg

Billedkunstner Liv S. Grønlund forteller at pasientene ofte har gitt henne aha-opplevelser

Nyhetsartikkel publisert 05/08/09

Liv S. Grønlund har sitt atelier i Badeveien, bare noen hundre meter fra Modum Bad. Her har hun holdt til i nærmere 30 år. Med utsikt til bondens åkre gjennom skiftende vær og årstider, har hun malt sine bilder med abstrakte, surrealistiske motiver.
Friske farger er karakteristisk for Grønlund, som blant annet gjør bruk av tyntflytende maling når hun lager bilder. Den rennende fargen lager tilfeldige formasjoner hvor hun finner fram til symboler og fortellinger som skaper motivene gjennom langsomme prosesser og grundige oppbygninger av billedflaten.

Utsmykning av Manilla

Grønlund har solgt flere bilder til Modum Bad, hun har hatt pasientgrupper på besøk og har blant annet stått for utsmykningen av pasientenes spisesal Café Manilla – et oppdrag hun fikk i konkurranse med flere andre lokale kunstnere.
– Det var et spennende oppdrag. De store maleriene ble tilpasset rommet og veggene. Ideen var å få noe av det grønne landskapet inn i rommet – som en slags utvidelse mot naturen utenfor.
– Det var viktig for meg at ikke pasientene skulle miste matlysten av motivene, smiler Grønlund.
Motivene ble derfor glade og løftesrike, uten å være overflatiske og banale.
– De er hentet fra en bildeserie jeg holdt på med på den tiden som hadde tittelen: ”Når det umulige skjer”. Jeg syntes det passet godt.

– Polyfoniske

Grønlunds bilder er polyfoniske, det vil si at de har mange stemmer. Ofte har pasientenes tolkning av bildene gitt henne mange aha-opplevelser.
-Pasientene har oppfattet bildene på en helt annen måte enn jeg hadde trodd og oppdaget ting som jeg selv ikke har sett. Vi ser og oppfatter alle ulike ting, alt ut ifra hvilken bakgrunn vi har og hva vi har opplevd. Det er det som er så spennende! Pasientene har ofte gitt meg aha-opplevelser fordi mange av dem har et annet utgangspunkt enn meg!
Selv om Grønlund setter titler på sine bilder, mener hun ingenting er feil når det gjelder tolkning av hennes kunst.
-Titlene angir en tone, men all tolkning er egentlig riktig, sier kunsteren. Hun understreker at bildene ikke inviterer til en reise inn i hennes sinn, men en reise inn i tilskuerens eget sinn i møte med bildene.

Politisk undertone

Ofte har hun en politisk undertone i sine bilder.
– Den er der hvis man ønsker å se den, sier kunstneren.
Hun er levende opptatt av miljø, fellesskap og det å ta hensyn til hverandre, og mener altfor mye i denne verden handler om makt.
At pasientene på Modum Bad får behandling i vakre omgivelser, med vektlegging på kunst og kultur, mener Liv S. Grønlund er svært verdifullt.
– Omgivelsene gjør noe med oss. De påvirker oss. Kunst er viktig. Den sier noe annet enn det som kan sies med ord og når fram til oss på en helt annen måte. Slik er det med bilder og slik er det også med andre kunstformer. 

 

Share Button
Print Friendly and PDF