Setter søkelyset på selvmord

Modum Bad-konferansen 2020 vil sette søkelys på selvmord sett fra utsatte, pårørende og hjelperes perspektiv. “På livet løs” er tittelen på konferansen som arrangeres 30. oktober i Gamle Logen i Oslo.

Nyhetsartikkel publisert 16/06/20

Hvordan kan vi bidra til at ønsket om å holde fast i livet styrkes? Det er det sentrale spørsmålet som stilles på Modum Bad-konferansen 2020 den 30. oktober.

Helle Myrvik

I 2018 døde 674 mennesker av selvmord i Norge. I tillegg er det grunn til å tro at vi har store mørketall.
– Vi vet også at det er ti ganger så mange som gjør selvmordsforsøk, sier Helle Myrvik, programansvarlig i Modum Bads kurs- og kompetansesenter.
– På årets konferanse ønsker vi å løfte frem stemmer som trengs å høres for å forstå mer, nemlig de selvmordutsattes, de pårørendes og hjelpernes stemmer. Spørsmålet vi stiller er: Hvordan kan vi bidra til at ønsket om å holde fast i livet styrkes?

Rop om hjelp

Selvmord kan være et ønske om å slippe å leve, eller være et tydelig rop om hjelp i en uutholdelig situasjon for den enkelte. Noen selvmord bærer preg av å være planlagte over tid, andre skjer tilsynelatende impulsivt.
– At mennesker tar sitt eget liv har det siste året fått stor oppmerksomhet i media. Og hvordan situasjonen ser ut etter årets pandemi, vet vi ennå ikke, sier Myrvik.

Hvordan hjelpe?

Sett utenfra kan det være vanskelig å forstå hvorfor noen går til det skrittet å gjøre ende på alt. Spørsmål som både hjelpere og familie spør seg er: Hvordan oppleves det å kjempe med tanken om å gjøre slutt på livet? Hvordan ta signalene og hvordan snakke om selvmordstanker på en trygg måte? Hvordan kan vi gi god hjelp, og samtidig ivareta oss selv?
– Disse spørsmålene – og flere til vil vi ta opp på konferansen, sier Myrvik.

Forelesere og fortellinger

Til konferansen er mange gode foreleserne hentet inn: Tormod Stangeland, May Vatne, Monica Smith, Iver Sørlie Røhr, Gry Bruland Vråle og Grethe K. Hoviosen. I tillegg vil tidligere pasient Stine Skog Hansen samtale med psykolog Maren Kopland under overskriften «Til slutt ble det for mye…». Leder brukerutvalget ved Modum Bad, Hildegunn Nergaard, vil snakke om hvordan styrke ønsket om å leve videre, på tross av. Det vil også bli musikk ved Rebekka Bakken, etterlatt ved selvmord.

Les mer om foredragsholderne og konferansen her – og meld deg på her.

Gjeldende smittevernhensyn vil bli ivaretatt under konferansen.

16.06.20
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF