Mitt skip er lastet med mennesker    

FRA SAMLIVSBLOGGEN: Sommeren er her og selv har vi avviklet første store familiesammenkomst på lenge. Samvær, aktiviteter og leker med voksne og barn er vel gjennomført, og en av de gode, gamle lekene klinger fortsatt i mine ører etter helgen : «Mitt skip er lastet med…»

Nyhetsartikkel publisert 15/06/21

Sommeren er her og selv har vi avviklet første store familiesammenkomst på lenge. Samvær, aktiviteter og leker med voksne og barn er vel gjennomført, og en av de gode, gamle lekene klinger fortsatt i mine ører etter helgen :

«Mitt skip er lastet med…» For meg var valget enkelt når vi kom til bokstaven M:

«Mitt skip er lastet med mennesker!»

Det kan være en velsignet last fylt med overraskende gaver, morsomme øyeblikk og berikende fellesskap! Men også arbeidsomme oppgaver følger med: Planlegging og huskelister, oppredde senger, dekkede bord og fylte kjøleskap krever sitt. Konkrete gjøremål som må gjøres, men vel så utfordrende kan selve felleskapet mellom oss være? Mange forskjellige mennesker tett sammen over tid, frodig mangfold på godt og vondt…!

Våre typiske personligheter og innarbeidede relasjonsmønstre utfolder seg, og det er ikke alltid sant at «Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir..?»

Sånn er det nok for mange, og ikke minst om sommeren som fylles med gjester, besøk og sammenkomster med familie og venner. Noen gruer seg og andre gleder seg vilt!

 

Samlivets vitaminer

Her på Kildehuset jobber vi mye med fokus på å fremme gode relasjoner og tilby næring til relasjonshelsa vår! «Samlivets vitaminer» kalte Modum Bads grunnlegger, Gordon Johnsen, en av sine bøker. Og her lister han opp navnene på grunnleggende holdninger vi har til hverandre. «Det er reaksjonsmønstrene som røper om det er godheten som er dirigerende», skriver Gordon.
Så tar han utgangspunkt i seks holdninger som er av største viktighet for samlivet mellom mennesker: Åpenhet – Tillit – Nærhet – Ømhet – Trygghet – Tilgivelse

 

Vitaminer som virker helsefremmende på våre relasjoner!

 

Jeg gjør et tankesprang fra menneskeriket til planteriket:
Etter vår gjennomførte storfamiliehelg gjør det godt å gå en runde i hagen og sjekke tilstanden i krukker og bed. Jeg luker, vanner og gjødsler, men må konstatere at trass i tålmodig stell og tilførsel av næringsrik jord, så er det åpenbart noen vekster som ikke trives i samme bed. Her må det omplanting til!

I nytt jordsmonn med nye vekstvilkår kan det under skje at planten våkner til live igjen og skyter friske skudd og frodig vekst! Et jordnært bilde på en kjensgjerning også mange parforhold smertelig har erfart.

Vi inviterer primært til samlivsforebyggende og utviklende tilbud og erfarer at med ny bevisstgjøring, kommunikasjonshjelp og inspirasjon reiser mange par herfra med styrket håp om vekst og trivsel. Men noen ganger hjelper det ikke til tross for alle gode forsøk.

 

Vi spiller ikke hverandre gode lenger

«Vi trives ikke i hverandres selskap lenger! Vi skranter og visner i samme bed, i hvert fall en av oss..! Vi spiller ikke hverandre gode…» sukker noen utmattet. Faresignaler som stagnasjon, livsgnisten visner, gleden blir borte og samlivets nærhet tørker inn forteller oss at her er tiden overmoden for adskillelse og nytt voksested… Sure og utrivelige pliktløp er ikke godt for noen.
Et vondt og vanskelig valg, men nødvendig for å bevare livskraften, energien og takknemligheten. Og ikke minst gjenvinne krefter, humør og overskudd til å bety noe for barna. Noen ganger må et smertefullt brudd gjennomføres før livet kan bli bedre.
Det er tøffe kjensgjerninger å ta konsekvensene av… og ikke alltid samstemte, i hvert fall ikke til å begynne med. Men av og til uunngåelige… Og med tid og avstand kan vennskapelighet og samarbeidsklima vokse frem.

 

Så skiller jeg så varsomt jeg kan den ene planten fra den andre i mitt bed og prøver å finne et nytt voksested for hver av dem.
Til å begynne med henger de litt med hodet og kan se litt pjuskete ut før røttene finner nytt feste.
Men så håper jeg de reiser seg opp og folder seg ut med blomster og blader i sommerens lys og varme!

 

Ærlig talt og kjærlig talt, sommerhilsen
fra Anne Dahl

 

 

 

Share Button
Print Friendly and PDF