
Nasjonal konferanse om psykisk helse
– i samarbeid med Fagfokus
Møter du mennesker med psykiske utfordringer i din arbeidshverdag? Føler du at du trenger påfyll i din faglige verktøykasse?
Velkommen til to dager med undervisning om noen av de mest vanlige utfordringene du som jobber med psykisk helse møter i hverdagen – og hvordan håndtere dette.
Dato: 26. og 27. oktober
Sted: Gardermoen + webinar
Vi ser nærmere på:
- Traumer og livskriser
- Spiseforstyrrelser
- Angst og depresjon
- Stress, utbrenthet og mestring
Målet er å gi faglige råd som kan gjøre det mulig for deg å jobbe enda bedre med nettopp disse problemstillingene.
Program:
Dag 1:

Hverdagssmerte, livskrise eller psykisk sykdom – hva er egentlig forskjellen?
Oddrun Solberg, Psykologspesialist
Alle mennesker opplever psykisk smerte. Den psykiske smerten oppstår gjennom følelser som på en eller annen måte gjør vondt. De samme følelsene finnes i ulike former både i hverdagslivet, i krisereaksjoner og som en del av psykisk sykdom. Hvordan kan vi vite forskjell på følelsene som kommer i disse tre situasjonene?

Normale reaksjoner på unormale hendelser: når en traumatisk oppvekst gir skader for livet.
Oddrun Solberg, Psykologspesialist
Hva er en kompleks traumelidelse, hvordan oppstår den og hvordan arter den seg? Foredraget vil beskrive de vanskene og utfordringene man kan stå ovenfor når en skadelig oppvekst har satt for dype spor.

Hvordan møte mennesker med en kompleks traumelidelse?
Oddrun Solberg, Psykologspesialist
Mange kan kjenne seg hjelpeløse i møte med mennesker med en traumelidelse og redde for å gjøre noe galt. Foredraget vil se på hvordan vi kan bruke kunnskap om traumer til å yte god og nyttig hjelp, også når vi ikke skal bedrive terapi.
LUNSJ

Om spiseforstyrrelser – Når mat, kropp og vekt overtar livet
KariAnne Vrabel, Psykologspesialist
Hva er en spiseforstyrrelse og hva er spiseproblemer? Dette foredraget vil gi en innføring i de ulike spiseforstyrrelsene og -problemene, hvordan vi skal forstå dette og ikke minst hvordan vonde følelser, livsproblemer og tanker kommer til uttrykk gjennom kroppen.

Hvordan møte mennesker med spiseforstyrrelser?
KariAnne Vrabel, Psykologspesialist
Det er vanlig å oppleve at man føler seg rådvill, hjelpeløs og også utilstrekkelig i møte med mennesker som strever med spiseforstyrrelser. Dette foredraget vil belyse hvordan man kan invitere til dialog om kropp, mat og vekt uten å forsterke de spiseforstyrrede problemene. Det vil svare på spørsmål som; hva skal vi gjøre, hva kan vi si, hva skal være den gode og åpne samtalen rundt dette kompliserte tema?

Festmiddag
For de som bestiller overnatting er 3 retters festmiddag inkludert.
Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.
Dag 2:

Fra tristhet til depresjon – fra redsel til angst
Tristhet kan bli en depresjon som gjør at det kjennes umulig å orke noe som helst. Håpet om at det skal bli bedre bare forsvinner. Redsel kan bli til en angst som gjør livsrommet lite og trangt. Mange av dem som lever i trange rom, mister troen på at det er mulig å slippe ut av redselen. Foredraget kommer til å handle om det som skjer med et menneske når redselen blir for stor og tristheten for dyp.

Hvordan møte mennesker med depresjon og/eller angst?
Kari Halstensen, Psykolog
Angst og depresjon rammer livsmot og håp. Hvordan kan økt kunnskap gi mer trygghet i møte med noen med angst eller depresjon? Hvilken hjelp kan gis utenfor terapirommet? Og hvordan er det mulig å ta vare på seg selv i møte med den motløsheten som ofte følger med angst og depresjon?

Stresset mitt og meg
Marit Hvidsten, Rådgiver og klinisk spesialist i sykepleie
Hva er stress for meg og hvordan påvirker det meg i mitt arbeid og min hverdag?
LUNSJ

Utbrent – eller bare litt svidd i kanten
Ingunn Amble, Lege og spesialist i psykiatri
Det kan se ut som stadig fler og stadig yngre arbeidstakere blir overbelastet eller utbrent. Dette foredraget vil belyse hva begrepet «utbrenthet» er. Hvilke faktorer i arbeidssituasjonen kan bidra til å øke faren for overbelastning? Og hvilke er viktige for å forebygge og redusere risikoen?

I møte med en sliten arbeidstaker
Marit Hvidsten, Rådgiver og klinisk spesialist i sykepleie
Ingunn Amble, Lege og spesialist i psykiatri
Denne samtalen vil handle om typiske faresignaler underveis i den snikende prosessen mot utbrenthet. Kan vi lære å kjenne igjen disse hos oss selv og andre? Hvorfor er det så vanskelig å stoppe når man har havnet i den negative spiralen? Vet vi noe om personlighetstrekk som gir økt risiko?