JOINs sterke kvinner nominert til Nobels Fredspris

Støre er blant politikerne som har nominert JOINs Mama'er til fredsprisen.

Nyhetsartikkel publisert 16/02/15

Ole Johan Sandvand og Jon-Erik Bråthen med Mama Jeanne og Mama Jeanette
Modum Bad støtter Mama Jeanne og Mama Jeanettes arbeid i Kongo gjennom JOIN good forces. Her er direktør Ole Johan Sandvand og prest Jon-Erik Bråthen (til høyre) sammen med mama’ene på en sykehusåpning i 2012.

De to to kongolesiske kvinnene Mama Jeanne og Mama Jeanette har i mange år satt egen sikkerhet i fare for å hjelpe kvinner og barn som er utsatt for de mest brutale overgrep under krigen i Øst-Kongo. Nå er de to kvinnene nominerte til Nobels Fredspris, sammen med Dr. Denis Mukwege. Modum Bad støtter arbeidet gjennom den norske bistandsorganisasjonen JOIN good forces.
– Nominasjonen viser at Mama Jeanne, Mama Jeanette og de titusenvis av kongolesiske kvinner som de representerer har blitt sett, hørt og anerkjent, sier daglig leder Tore Gullaksen i JOIN good forces.

Brutal og langvarig krig

Den 20 år lange borgerkrigen i Øst-Kongo regnes for å være den mest dødelige siden andre verdenskrig, med mer enn fem millioner mennesker drept. Mange av disse er kvinner og barn. Titusenvis av kvinner og barn har også fått sine liv ødelagt gjennom brutale overgrep og krigsvoldtekter. Mange av disse har blitt hjulpet tilbake til livet gjennom støtte fra Mama Jeanne, Mama Jeanette og JOIN good forces.

Dr. Mukwege

Den verdenskjente kongolesiske legen Dr. Denis Mukwege ved Panzi Hospital er nominert sammen med de to kvinnene. Han har vært en sterk talsmann for kongolesiske kvinner som er ofre for den brutale krigen. Mukwege gjorde et sterkt inntrykk da han høsten 2014 deltok på programmet Skavlan på NRK. JOIN good forces har lenge samarbeidet med Dr. Mukwege, og har blant annet bygget egen fistelavdeling på sykehuset i Bukavu.

Støre, Nybakk og Håheim nominerer

– JOIN good forces gleder seg over den store anerkjennelsen som en fredsprisnominasjon er, og vil takke Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Jonas Gahr Støre, Marit Nybakk og Stine Renate Håheim som står bak nominasjonen, sier Tore Gullaksen.

Mama Jeanne og Mama Jeanette
-Vårt ønske er at mennesker over hele verden skal få høre vår stemme og at de kommer oss i møte for å hjelpe oss. Dette sier kongolesiske Jeanne Banyere og Jeanette Bindu Kahindu som sammen med Dr. Denis Mukwege er blitt nominert årets Nobels Fredspris for sin utrettelige kamp for å hjelpe krigsskadde kvinner og barn i Øst-Kongo.

Share Button
Print Friendly and PDF