Inspirerende stemmebruksseminar

Hele 27 ivrige deltakere møtte opp da Håvard Gravdal holdt stemmebruksseminar .

Nyhetsartikkel publisert 17/10/11

Stemmebruksseminar i Olavskirken
Håvard Gravdal inspirerte med lek og improvisasjon i Olavskirken.

Modum Bads egen kulturleder Helge Harila har de to siste årene invitert Modum Bads pasienter til stemmebruksøvelser. Tilbudet er tatt godt imot av pasientene som har likt å bli bevisst på stemmen sin og å bruke den.

Lek og improvisasjon

Det var knyttet ekstra forventninger til stemmebruksseminaret med sanger og pedagog Håvard Gravdal onsdag 12. oktober. Lek og improvisasjon med stemmen sto på programmet, og det var en lærevillig gjeng som møtte fram i Olavskirken.

Håvard Gravdal synger selv i et av Norges beste vokalensembler, Pust. Han er også fast sanger i Det Norske Solistkor. Gravdal behersker mange stilarter, både folkemusikk, klassisk-, pop-, jazz- og improvisasjonsmusikk. Han startet samlingen i Olavskirken med  å synge en vakker bånsull som heter Gjenndines bånlåt.
– Den satte standarden for økta. En nytelse bare å få med seg den, forteller kulturleder Helge Harila.

Lærte folkemusikk

Folkemusikken ble utgangspunktet for kvelden. Etter at deltakerne hadde fokusert på viktigheten av å være tilstede i kroppen sin, finne sin riktige balanse og avspenning, finne pulsen og pusten hos seg selv og fått varmet opp stemmen, satte han i gang med å lære bort bånsuller og folketoner som ble brukt som underlag til å leke og improvisere.
Den ene bånsullen var en enkel og sart bånsull som ble sunget i kanon. Neste sang var ”Bjørka” hentet fra en av den svenske jazzmusikeren Jan Johanssons plater, i utgangspunktet en russisk folketone.
-Til denne sangen fikk vi improvisere med lyder, groover, rytme, leke med toner og lyder som de helt fritt fikk bidra med inn i helheten. Det hele ente med en flott konsertversjon av sangen.

-Godt innblikk

Til slutt fikk deltakerne lære en rask folketone Gravdal kalte for ”seigdama”. Her var det tilbake til å være presis i rytme samt dele sangen inn i kanon.
-Dette er en sang som utvikler vår autonome sang, opplyser Harila, som i likehet med pasientene ble inspirert av Gravdals undervisning.
-Vi fikk et godt innblikk inn i en musikkverden vi sjelden er inne i. Det var både utviklende og spennende, sier Harila.

Støttet av Sangløftet

Stemmebruksseminaret med Håvard Gravdal er støttet av Sangløftet – en nasjonal satsning for å løfte frem og styrke alle former for sang i Norge. Prosjektet driftes av Musikk og Ungdom og finansieres av Sparebankstiftelsen DnB NOR. Sangløftet retter seg mot all vokal virksomhet, både den enkelte sanger og ensembler. Prosjektet skal i sin helhet favne både vidt og bredt: Det skal favne unge og gamle, profesjonelle og amatører og foregår på både lokalt, regionalt og nasjonalt nivå.

Share Button
Print Friendly and PDF