Historiske glimt

En ny fotobok med historiske glimt fra Modum Bad er gitt ut.

Nyhetsartikkel publisert 15/03/13

Øystein Naper i den historiske gangenØystein Naper har gjort en stor jobb med å samle historiske fakta om bildene som henger i korridoren mellom resepsjonen og Café Manilla. Nå er bilder og tekster samlet i en bok som er til salgs i resepsjonen for kr 180,-

Boken "Det var en gang – historiske glimt fra Modum Bad" var fredag 15. mars klar for salg. Utgangspunktet for boken er de historiske fotografiene som henger på veggene i korridoren mellom resepsjonen og Café Manilla på Modum Bad. Samlingen inneholder originale fotografier og er unik i norsk målestokk.

-Tidlig ute

Legen og kunstneren Heinrich Arnold Thaulow, som grunnla  St. Olafs Bad i 1857, var tidlig ute med å fotografere.
-Han ble en ivrig amatørfotograf mindre enn 25 år etter at fotografiet ble oppfunnet. De tidligste fotografiene ble tatt i 1863 og er de tidligste tatt i Buskerud, forteller Øystein Naper, mangeårig kulturansvarlig ved Modum Bad. Det er han som har samlet historiske fakta om bildene og skrevet dem ned i boken.
At alle disse originalfotografiene fortsatt eksisterer etter skiftende eierforhold på Modum Bad,mener han nesten kan betegnes som et mirakel.
– De eldste nærmer seg jo faktisk 150 år,  sier Naper.

– Et innblikk i historien

Gjennom årene har Øystein Naper opparbeidet seg stor kunnskap om Badets historie. Han har samlet materiale og skrevet bidrag til bøker som allerede er gitt ut. Han har sågar liggende et manus på over 100 sider. Om det blir noen større bokutgivelse, vet han ikke.
– Men denne boken, "Det var en gang…" gir i alle fall et lite innblikk i Modum Bads historie. Ikke minst inneholder den mange spennende fotografier som er gjengitt med god kvalitet. De gir et godt inntrykk av hvordan det var her for over 150 år siden, sier Naper.

96 fotografier

Den nye boken gjengir hele 96 gamle fotografier som henger i den historiske gangen på Modum Bad. Gangen har for øvrig har fått navnet: "Det var en gang…..
– Tekstene inneholder mange historiske fakta og navn. Hvert bilde er merket med et nummer, slik at man kan finne et bilde på veggen og lese om det i boken, opplyser Naper.
Selv om den ikke inneholder så mye tekst, og de historiske fakta ikke er ordnet kronologisk, gir boken et meget godt innblikk i Modum Bads historie. Kvaliteten på bildene er sikret av fylkesfotograf Bjørn Johnsen som har stått for avfotograferingen.

Avfotografering ved fylkesfotograf Bjørn Johnsen
Fylkesfotograf Bjørn Johnsen sto for avfotograferingen av de gamle bildene. Grafisk designer Nina Teigen Olsen i bakgrunnen.

Til salgs

Boken er trykket i et opplag på 200 eksemplarer og er foreløpig kun til salgs i resepsjonen på Modum Bad for kr 180. Et eksemplar vil også ligge i gangen hvor de gamle bildene henger, slik at pasienter, gjester og andre besøkende kan lese om bildene. Planen er at boken også skal selges i Modum Bads nettbutikk på www.modum-bad.no. Foreløpig kan interesserte få kjøpt boken ved bestilling til: infoleder@modum-bad.no

Gammelt foto fra 1874
Bilde nummer 20 i boken viser krokettspillende kurgjester ved Modum Bad i 1874. På bildet ser vi fra v.: Sölieutenant Salvesen fra Christiania, Fru Anna Sinding fra München, frøken Anna Sömme fra Stavanger, fru Sara Frölich fra Christiania, bankier Henriques fra Kjöbenhavn, frøken Jenni Halberstad  og grosserer Halkjær. Anna Sinding er oldemor til dagens direktør ved Blaafarveværket, Tone Sinding Steinsvik. Fotograf: C.G. Rude, Drammen. Eier: Modum Bad.
 

 

 

Share Button
Print Friendly and PDF