Historisk CD-innspilling: Sanger om sårbarhet

Kirkelig Kulturverksted gjennomførte den historiske CD-innspillingen "Sanger om sårbarhet" på Modum Bad.

Nyhetsartikkel publisert 16/01/08

For en fullsatt Festsal stilte 16 norske musikere opp uten honorar for å hylle jubilanten Modum Bad, men også for å gi ord og tone til jubileumsplaten “Sanger om sårbarhet”. Artistene ga publikum en uforglemmelig opplevelse og de musikalske høydepunktene kom som perler på en snor under liveinnspillingen.

– Dette blir en veldig fin CD, sa Erik Hillestad (bildet) fra Kirkelig Kulturverksted, som styrte spakene på bakrommet under konserten.

For Hillestad var CD-innspillingen også en historisk begivenhet. Han har aldri tidligere samlet så mange musikere til CD-innspilling og var svært fornøyd med det han kalte “kremsangere”.

– Musikerne har vært kloke og funnet fram til musikk som passer godt sammen. De vil utgjøre en fin helhet på CD-en, mener Hillestad

Musikerne som deltok har alle tidligere opptrådt på Modum Bad: Elias Akselsen, Ketil Bjørnstad, Sondre Bratland, Lars Bremnes, Sigmund Groven, Tone Hulbækmo, Hans Fredrik Jacobsen, Lars Klevstrand, Aage Kvalbein, Susanne Lundeng, Einar Steen-Nøkleberg, Randi Stene, Lars Anders Tomter og lokale Anders Clemens Øien.

Visesanger Tone Hulbækmo gjestet stedet for mange år siden sammen med Haldis Moren Vesaas.

– Det ble en kveld jeg aldri glemmer. Nå var det fint å være her igjen. Jeg har stor respekt for Modum Bad og aktiviteten her. Det er veldig flott at stedet har et helthetssyn med mye plass til musikk og kunst.

Også Sigmund Groven satte stor pris på å få delta i konserten. Han har opptrådt flere ganger på “Badet” og kjenner godt til både Modum Bads og Instiutt for Sjelesorgs virksomhet.

– Her er det drevet et godt arbeid gjennom årene. Å lage en CD med flere artister som har gjestet Modum Bad, var en spennende idé, sier Groven.

Sondre Bratland understreket musikkens betydning for den mentale helse.

– Sangen og musikken har en mentalhygienisk kraft og rører ved oss fra vugge til grav, sier Bratland.

Musiker og forfatter Ketil Bjørnstad sto naturlig nok sentralt i liveinnspillingen i Festsalen denne søndagen. Sammen med sin journalistkone Catharina Jacobsen, har han skrevet jubileumsboken “Historier om sårbarhet”, en bok som forteller sterke pasienthistorier fra Modum Bad.

CD-en vil få tittelen “Sanger om sårbarhet”, i tråd med jubileumsboken “Historier om sårbarhet”, og er planlagt ferdig i slutten av mars. Kirkelig Kulturverksted vil stå for distribusjonen til musikkforretninger landet over. Overskuddet av salget går til konsertvirksomheten som ekteparet Aase og Øystein Naper har drevet på en idealistisk måte gjennom 40 år ved Modum Bad.

Både Olavskirken, og spesielt Festsalen, er årlig arena for omkring 15 konserter. Arrangementene er en del av Modum Bads helhetsfilosofi om at satsing på kunst, kultur og estetikk kan utgjøre en viktig terapeutisk og helsebringende faktor for så vel mennesker med psykiske lideler, som for folk flest.

Det var under jubileumsplanleggingen for 2007, da Modum Bad markerte sitt dobbeltjubileum – 150 år for St.Olavs Bad og 50 år for det moderne sykehusst, at ideen om å lage en jubileums-CD kom opp. Kirkelig Kulturverksted ble kontaktet og viste entusiasme. Det samme gjorde artistene som ble forespurt.Av praktiske årsaker ble innspillingen lagt til januar 2008, hvor publikum ble invitert med på en helaftens kulturopplevelse i Festsalen. I tillegg til konserten, kunne de nærmere 210 gjestene innta en flott middag på Modum Bad under innspillingskvelden.

(Siste foto: Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted, konsertansvarlig Øystein Naper, direktør Ole Johan Sandvand og kulturleder Helge Harila)

Se flere bilder fra konserten på Bygdepostens nettsider »

Share Button
Print Friendly and PDF