Helene sjekker inn på Modum Bad

Helene Sandvig sjekket i høst inn på Modum Bad. Onsdag 21. mars kan du se resultatet på NRK1 kl 21.20.

Nyhetsartikkel publisert 14/03/18

– «Helene sjekker inn» er noe av det fineste og mest personlige jeg har gjort, sier Helene Sandvig. Foto: Unni Tobiassen Lie

Programleder Helene Sandvig sjekket i høst inn på Angstavdelingen ved Modum Bad. Onsdag 21. mars  kl 21.20 kommer resultatet på TV. I programmet følger den kjente TV-journalisten flere pasienter med ulike typer angst.

Eksperimenter

Sandvig er med pasienten i terapirommet, på eksponeringsterapi og i såkalte atferdseksperimenter.
– Det siste hørtes litt skummelt ut, som om det skulle foregå i et laboratorium. Men det var ikke sånn, sier Sandvig.
Likevel var det alvorlig nok for dem som skulle utfordre angsten sin gjennom eksperimenter.
– Tre ganger per dag skulle pasientene møte det de var livredde for. Mange har ikke peiling på hva det er å ha angst. Men jeg har sett redselen og de kraftige reaksjonene man kan få i kroppen. Pasientene må bli slitne. Selv var jeg helt kaputt. De står i sitt livs kamp. Og så får de kanskje ikke sove om natta heller, sier Sandvig.

 

“Her har man kunnskap og en behandling som
gjennom forskning viser seg å ha effekt”

 

Helene kommer i programmet tett på pasientene. Her på rommet til Rune Olstad. Foto: Anders Leines, NRK.

Motiverte

Sandvig opplevde pasientene hun møtte som svært motiverte. Mange hadde ventet lenge for å få hjelp.
– Dessverre har en del av disse pasientene tidligere fått høre at de må «skjerpe seg» eller at ingenting hjelper. Da er det viktig for oss å vise at det finnes behandlingssteder hvor folk får hjelp med angst.
Sandvig har tro på å ta tak i årsaken til problemene, som hun opplevde at ble gjort på Modum Bad.

– Jeg har sett at medisiner ikke fjerner årsaken til problemet, men kan dempe og døyve symptomene. Behandlerne forteller at to tredjedeler av pasientene klarer seg godt i etterkant. Det er bra. For det er tøft å komme tilbake til hverdagen igjen. Jeg kunne ønske at enda flere hadde fått den muligheten som de jeg har møtt har fått. Men nåløyet for å slippe gjennom og få denne typen intensiv behandling over uker er trangt, dessverre.

Unikt

Å kunne være innlagt flere uker for behandling, mener Sandvig er unikt.
– For mange viser det seg å være helt nødvendig. Det er penger spart i et større perspektiv. Her har man kunnskap og en behandling som gjennom forskning viser seg å ha effekt.
Hun synes det er rørende å høre pasientene fortelle om sine liv.
– De blir også rørt av å møte hverandre. Da føler de seg mindre alene. De forstår at det ikke bare er dem som sliter. Mange henter styrke hos hverandre. Det blir en god dynamikk hvor de heier på hverandre og løfter hverandre fram.

 

Her i Villa Nora, som huser Angstavdelingen, bodde programlederen sammen med pasientene en hel uke. Foto: Unni Tobiassen Lie

 

“Noen mener vi ikke burde bevege oss inni psykiatrien.
Men med følsomhet og en etisk høy bevissthet, er det mulig”

 

Nysgjerrighet og undring

TV-serien «Helene sjekker inn» har hatt gode seertall. Selv synes Helene Sandvig det har vært interessant for henne som journalist, men også som menneske, å gå inn i psykiatrien og tørre å stille de dumme spørsmålene.
– Noen mener vi ikke burde bevege oss inni psykiatrien. Men med følsomhet og en etisk høy bevissthet, er det mulig. Dørene inn til noen av disse rommene har vært lukket lenge. Det er sunt å se hva som foregår bak dem.
– Mange av pasientene har ofte sterke meninger om psykiatrien. De er verd å lytte til. Gjennom programmet får man også et innblikk i de ansattes hverdag. Jeg tror vi alle har noe å lære av dette. Det er mange der ute som sliter. Vi bør bli flinkere til å møte hverandre og de historiene vi bærer på, med nysgjerrighet og undring.

 

14.03.18
infoleder@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF