Frykter å miste pasientplasser

Avviklingen av Fritt behandlingsvalg og faren for at Modum Bad kan miste pasientplasser sto på agendaen da Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud (FrP) besøkte Modum Bad 2. januar.

Nyhetsartikkel publisert 03/01/23

Hoksrud, Lønning og Listhaug foran Modum Bad

Stortingspolitiker Bård Hoksrud (fra venstre), administrerende direktør Kari-Jussie Lønning og Frp-leder Sylvi Listhaug.

De to FrP-politikerne Listhaug og Hoksrud er opptatt av hvilke konsekvenser avviklingen av ordningen Fritt behandlingsvalg får for pasientene. Avviklingen av ordningen startet ved nyttår og administrerende direktør Kari-Jussie Lønning varsler at Modum Bad av den grunn kan miste mange liggedøgn i året. Dette uroer ikke bare direktøren, men også de to politikerne.
– Vi er bekymret for at tilbud som Modum Bad må kutte plasser. Det betyr færre senger innenfor psykisk helsevern, noe som er stikk i strid med det som samfunnet trenger akkurat nå, sa Sylvi Listhaug.

Pasient forteller om sitt behandlingsopphold

– Behandlingen jeg fikk på Modum Bad ble helt avgjørende for meg, sa tidligere traumepasient Ellen (til venstre) under møtet med FrP-politikerne.

 

Sterk historie

Under besøket fikk hun og partifelle Bård Hoksrud høre den sterke historien til tidligere traumepasient Ellen fra Asker. Hun var en godt fungerende kvinne i en lederjobb, da traumer fra oppveksten plutselig slo inn.
– Jeg fikk mareritt og flashbacks. Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne bli så syk.
Etter flere år i behandling fikk hun endelig plass på Modum Bad.
– Da følte jeg at jeg hadde vunnet gullbilletten! Den unike, kompetente traumebehandlingen jeg fikk på Modum Bad ble helt avgjørende for meg. For første gang i livet har jeg fått verktøy jeg kan bruke – og jeg har funnet en indre ro, sier Ellen.

“Den unike, kompetente traumebehandlingen jeg fikk på Modum Bad ble helt avgjørende for meg”

 

– Redder liv

Hoksrud er opptatt av at ideelle virksomheter som Modum Bad skal kunne fortsette å utvikle sin spisskompetanse for å hjelpe mennesker med psykiske lidelser.
– Dersom det ikke gis kompensasjon for Fritt behandlingsvalg, må noe gjøres. Vi kan ikke risikere at færre pasienter får behandling når vi vet at flere er rammet av psykiske lidelser etter pandemien.
Sylvi Listhaug lover at de vil ta saken opp i spørretimen i Stortinget.
– Modum Bad har et tilbud som redder liv, og behovet er større enn noen gang. Behandlingsplasser og antall sengeplasser må bygges opp, ikke ned. Vi er også opptatt av resultatene og kvaliteten i behandlingen, noe vi ser det er utviklet gode måleverktøy for her på Modum Bad, sier Frp-lederen.
De to politikerne lover å ta både situasjonen rundt avviklingen av Fritt behandlingsvalg, samt kvalitetsmåling av behandling opp med helseministeren.

Hoksrud og Listhaug får omvisning

Fra høyre: Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud (FrP )fikk en omvisning av administrerende direktør Kari-Jussie Lønning (til venstre). Bak: fagdirektør Pål Ulvenes og forskningsleder KariAnne Vrabel.

 

– Pasienter rammes

Direktør Kari-Jussie Lønning er glad for engasjementet hos politikerne. Siden oktober har både Olaug Bollestad (Krf), Guri Melby (V) samt Sylvi Listhaug og Bård Hoksrud (Frp) avlagt Modum Bad et besøk.
– Vi vet at veldig mange pasienter rundt om i Norge har behov for vår spisskompetanse og våre behandlingstjenester. Det gjør oss fortvilet når pasienter rammes av at ikke vi får gode løsninger på plass. Regjeringen har lovet at kapasiteten ikke skal gå ned – og til og med sagt at den konkret vil øke hos oss på Modum Bad, men det motsatte skjer.

“Det gjør oss fortvilet når pasienter rammes av at ikke vi får gode løsninger på plass”

 

– Krevende

Lønning har forhåpninger om at videre dialog med Helse Sør-Øst kan føre til resultater, men legger ikke skjul på at det er en svært krevende situasjon.
– Vi skal gå mange runder for å gjøre utredninger og håper at vi kan finne fram til løsninger.

Se innslag fra politikerbesøket på TV-Modum her.
Les artikkelen i Bygdeposten her.

03.01.23
infoleder@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF