Forventninger..

Du kjenner sikkert følelsen. Du er dypt skuffet. Du hadde dine forestillinger om hvordan noe skulle bli. I stedet er du skuffet over at det du håpet og trodd skulle skje, eller det du ønsket inderlig ville bli oppfylt, ikke ble slik. Du kan kjenne deg både trist, frustrert og sint. Skuffelser er svært ofte […]

Nyhetsartikkel publisert 17/12/18

Du kjenner sikkert følelsen. Du er dypt skuffet. Du hadde dine forestillinger om hvordan noe skulle bli. I stedet er du skuffet over at det du håpet og trodd skulle skje, eller det du ønsket inderlig ville bli oppfylt, ikke ble slik. Du kan kjenne deg både trist, frustrert og sint. Skuffelser er svært ofte knyttet til uoppfylte forventninger. Ting som er viktige for oss innebærer ofte mange forventninger. Jo viktigere det forventningen er knyttet til er, jo større er skuffelsen.

Skjulte forventninger

Julen er forventningenes høyborg. Dersom du har gode barndomsminner fra julen, drømmer du kanskje om at den gode stemningen blir akkurat slik som da du vokste opp? Eller dersom du har dårlige barndomsminner, har du kanskje en sterk forhåpning om at julefeiringene med din egen familie og partner skal bli langt hyggeligere enn de du vokste opp med. Forventninger dreier seg om dette; ting vi ønsker, håper, tror eller nærmest tar for gitt, vil skje. Forventninger kan være skjulte for oss selv, ikke uttalt eller urealistiske. Skjulte forventninger har en tendens til å gå under radaren, og ikke komme til syne før du kjenner på skuffelsen. Du kan også ha forventninger basert på resultater du ikke helt kan kontrollere, som for eksempel hva andre mennesker mener eller føler. «Partneren min kommer til å bli veldig glad for julegaven….» «Eller partneren min kommer til å like ideen min om jul i utlandet i år…!

Skjulte forventninger har en tendens
til å gå under radaren, og ikke komme
til syne før du kjenner på skuffelsen

Forventinger i parforholdet

I et parforhold kan forventninger knyttes til svært mye forskjellig. De kan gjelde konkrete forhold som for eksempler hvordan man fordeler oppgaver i hjemmet eller hvordan man forvalter økonomi og tid. De kan også knyttes til dypere forhold som er litt mindre åpenbare for oss, som kjønnsroller, makt, hvor like man skal være eller i hvilken grad man kan tåle uenighet. I parforholdet kan forventninger være kilde til mye frustrasjon. Forventninger som ikke innfris, og påfølgende skuffelser, kan føre til de vondeste kranglene. Skuffelser kan fort bli til anklager, og anklagemodus er ikke et nyttig utgangspunkt for gode samtaler.

Anklagemodus

Et par fortalte meg at de hadde lagt merke til et mønster der de alltid var frustrerte og ofte kranglet etter juleferiene. De hadde i flere år forsøkt å sjonglere en treffevennerdeikkehaddesettpålenge-drapåfamiliebesøk-hafamiliebesøk- kosesegpåhytta-timeplan, i tillegg til å nyte de gode øyeblikkene med ungene og litt etterlengtet egentid for hver av de voksne. Det var egentlig greit når hverdagen kom tilbake, selv om de hadde gledet seg sånn til en avslappende juletid! Det endte ofte med krangler der de begge var i anklagemodus.

Ved nærmere ettersyn så de
at de hadde snublet i forventningene

Hun klandret ham for at hun ikke fikk litt mer tid til seg selv. Han klandret henne for at de ikke hadde tilbrakt nok tid med hans familie. De bestemte seg for å prøve å forstå hva som førte til frustrasjoner og krangler, og skjønte etter hvert at det dreide seg om at begge to følte seg skuffet, og begge var i anklagemodus.

Urealistiske ønsker

Ved nærmere ettersyn så de at de hadde snublet i forventningene. Forventningene var skjulte for dem selv, de var dermed ikke blitt satt ord på hverken for egen del eller overfor partneren. I tillegg var de urealistiske. Han var selv ikke klar over, eller hadde uttalt, hvor viktig det var for ham å treffe sin familie. Hun hadde et relativt urealistisk ønske om en god del egentid. Nå har de begynt å snakke oftere sammen om forventningene de har før både helger og ferier. Er de bevisste på planene, ønskene og det de håper å få til? Og bør de ta en realitetssjekk?

Det betyr ikke at de ikke snubler litt innimellom, men det å utforske forventningene som summer under overflaten, har for dem bidratt til langt mindre skuffelser, og dermed mindre vonde krangler.

Realitetssjekk

Har du og din partner noen forventninger til den kommende julen dere med fordel kunne satt ord på eller tatt en realitetssjekk på? Det kan være en klok manøver før julen setter inn.

Med det i tankene, ønsker vi fra Kildehuset ved Modum Bad, deg og dine en riktig god jul!

Tekst: Cecilie Thorsen

Share Button
Print Friendly and PDF