Barn som pårørende
Når noen i familien strever med psykiske problemer påvirker det hele familien.
Vanlige reaksjoner hos barn og unge kan være redsel, tristhet, sinne, skyld- og ensomhetsfølelse. Noen blir stille, mens andre ikke ser ut til å reagere. Det er store individuelle forskjeller på barns reaksjoner.
De fleste klarer seg godt
Generelt kan man si at barn og unge mestrer dramatiske og triste hendelser om de blir møtt med innsikt, omsorg og forståelse. De fleste barn som opplever alvorlig sykdom i nær familie, klarer seg godt, når de har voksne som ser dem og involverer dem på en god måte. Husk at barn og unge vil regnes med og bidra med det de kan!
Voksne må tørre
Da barneombudet var på besøk på Modum Bad i 2013 uttalte hun blant annet: ”Barn ønsker å bli spurt direkte om hvordan de har det. Gjerne flere ganger, da det kan være vanskelig å si ting med en gang. Barn trenger å bli sett, og de har behov for at de voksne tør!”
Velkommen på besøk
Barn av foreldre med alvorlige helseproblemer har behov for å forstå hva som skjer. På Modum Bad ønsker vi å se og snakke med barn og unge når deres mamma eller pappa er til behandling. Derfor vil vi legge til rette for at de kan komme på besøk, få muligheten for å sette ord på det de kjenner på og lurer på, få informasjon som kan skape trygget og åpenhet, og bidra til en opplevelse av mestring av situasjonen de lever i.
Alle avdelinger ved Modum Bad har eget personell med ansvar for å invitere og følge opp barna, og legge til rette for familiesamtaler.
Lovpålagt
Helsepersonelloven § 10 pålegger oss å kartlegge barnas behov for nødvendig informasjon og oppfølgning (jfr. Barn som pårørende- Veileder 2010). Informasjonens innhold og form skal tilpasses det enkelte barn (0-18 år).
Linker:
- Barns Beste -Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende
- Barneombudet
Filmer:
Se to filmer fra RVTS Sør om hvordan møte barn som strever. Klikk her.