Fikk hjelp til å finne igjen “gnisten”

Tidligere NRK-journalist Svein Olav Tovsrud (77) ble deprimert etter å ha levd med høyt stressnivå i mange år. Da "smellen" kom, fikk han hjelp av Rask psykisk helsehjelp.

Nyhetsartikkel publisert 25/03/22

– Jeg grublet mye og sov dårlig, men var aldri så deprimert at jeg tenkte på å ta livet mitt, sier tidligere NRK-journalist Svein Olavs Tofsrud. I dag er han en stor ressurs på frivillig basis i hjembygda Sigdal.

Svein Olav er opprinnelig utdannet lærer, men tok et kurs i frilansjournalistikk. Det kom godt med da han etter hvert begynte å frilanse litt for NRK Østlandssendingen samtidig med at han var lærer og senere undervisningsinspektør på Gol.

– Levde av å kjøre fort

Fra 1984 ble han programsekretær for NRK Buskerud. Distriktet hans var kjempestort; hele Hallingdal og iblant en tur til i Nore og Uvdal.
– Jeg levde av å kjøre fort. Ofte ble det 12 timers arbeidsdag. Jeg var egentlig på vakt 24 timer i døgnet hele uka, sier han.
Svein Olav ser ikke bort ifra at det høye stressnivået tæret på ham og gjorde ham mer sårbar. Han levde hele tiden med spenninger i kroppen.

“Følelsen av å være annerledes var plagsom. Derfor ville jeg prestere mer og mer”

 

Ikke god nok?

Han bar på tunge tanker som hadde “kvernet” helt fra han var liten.
– Jeg ble født utenfor ekteskap. På den tida jeg vokste opp, var det annerledes enn i dag. Det støkk i meg når folk sa “lausunge”. Gjennom hele livet mitt har dette gjort meg usikker på om jeg egentlig var god nok. Jeg hadde mange gode kamerater og ble ikke mobbet, men følelsen av å være annerledes var plagsom. Derfor ville jeg prestere mer og mer. Jeg ville vise at jeg var god nok, sier han.

 

Les om behandlingen av depressive lidelser ved Modum Bad.

Vanskelige perioder

Så skjedde det ting i livet. I 2003 ble han skilt. To år etter døde hans ekskone etter en bilulykke. Dette gikk sterkt inn på Svein Olav. Uka etter begravelsen fikk han et lite hjerteinfarkt. Noen år senere ble han bypass-operert. Han valgte derfor å søke om AFP og pensjonere seg. Det var da “smellen” kom. Det skjedde noe som han ikke vil fortelle om. Han sier bare at han misliker konflikter. For ham førte det til en depresjon.
– Jeg grublet mye og sov dårlig, men var aldri så deprimert at jeg tenkte på å ta livet mitt. Jeg våknet med negative tanker, hadde lite overskudd og kom ikke i gang med noe. Følelsen fra barndommen dukket opp igjen.

En ung Svein Olav rapporterer for NRK Buskerud. Foto: Klipp fra NRK-arkivet.

 

Snudde negativt til positivt

Han tok kontakt med fastlegen sin. Rask psykisk helsehjelp  ble redningen til å håndtere de negative tankene.
– Det er slik at tanken styrer følelsene. Gjennom kognitiv terapi/tanketerapi fikk jeg hjelp til å se det positive. Jeg hekta tankene på noe positivt som hadde hendt – noen som hadde sagt noe hyggelig, sier han.
Fortsatt kan han våkne om morgenen med en dårlig følelse i kroppen. Han sier at da tar han fram “verktøykassa” med det han har lært. Og leser i heftene ved behov. Rask psykisk helsehjelp ble avgjørende. Svein Olav fikk “gnisten” tilbake.

“Gjennom kognitiv terapi/tanketerapi fikk jeg hjelp til å se det positive. Jeg hekta tankene på noe positivt som hadde hendt “

 

En kapasitet

Som pensjonist har han fortsatt stor arbeidsevne og kapasitet, men nå som frivillig til beste for samfunnet og bygda. Han er blant annet keepertrener, medlem av kommunestyret, leder av det lokale LHL-laget og aktivt med i Frivilligsentralen hvor han ofte holder datakurs. Ikke minst er han fysisk aktiv. Han har alltid likt å holde seg i form. Han og kjæresten er begge glad i friluftsliv. Hun i toppturer. Begge liker å sykle. Sammen har de vært på rundturer i Sør-Afrika, Vietnam, Costa Rica og India.

 

– Oppsøk hjelp tidlig

Leder Tine Hilsen Eggen i Rask psykisk helsehjelp.

Depresjon og angst er en vesentlig årsak til sykefravær og redusert livskvalitet. – Det er lurt å oppsøke hjelp tidlig, slik at utfordringene ikke utvikler seg, sier leder Tine Hilsen Eggen i Rask psykisk helsehjelp (RPH).

 

Tidligere var tanken å “hvile seg frisk” ved sykmelding.
– I dag vet vi at det er mye god helse i arbeid og meningsfull aktivitet. Arbeid kan motvirke depresjon. Det gir struktur, kontakt med andre, følelse av mestring og sosial. Da blir det mindre plass til passivitet, ensomhet og depressiv grubling, sier Eggen.
Samtidig understreker hun at det noen ganger er helt nødvendig med sykmelding.

Finne balansen

I samtaler hos RPH er det flere som kjenner seg utslitt uten at de har hatt tungt fysisk arbeid.
– Da kan man ha brukt mer energi enn man har over tid. Å bli bevisst hva en faktisk bruker energien sin på, er første steg mot endring. Da blir det lettere å finne en balanse mellom aktivitet og hvile, sier Eggen.

 

“Det å bli bevisst hva man bruker energien sin på, er første steg mot endring og balansen mellom aktivitet og hvile”

 

Lære teknikker

Hos RPH får de lære teknikker for å håndtere vanskelige følelser og tanker på en mer hensiktsmessig måte.
– De fleste får tilbud om kurset “Oppdrift – et kurs om valg, ansvar og vekst”. Noen vil ha behov for ytterligere oppfølging gjennom veiledning eller samtale. Alt er basert på kognitiv atferdsterapi.
Personer som opplever stress og belastninger, får tilbud om veiledet, internettbasert selvhjelp.
– Programmets mål er å bidra til balanse mellom aktivitet og hvile, samt det å sette grenser ovenfor omgivelsene.

Artikkelen er hentet fra magasinet Badeliv nr 2/2022. Last ned hele magasinet i PDF-format her. 
Bestill gratis abonnement på Badeliv her. 

Tekst og foto: Eli Bondlid
Illustrasjon: Grete Edland Westerlund

Share Button
Print Friendly and PDF