Opprørsstyrker rykket inn i Goma-området

Modum Bads direktør og sykehusprest ble evakuert etter sykehusåpning i Kongo.

Nyhetsartikkel publisert 19/11/12

Soldater utenfor hotelletSoldater voktet hotellet hvor den norske delegasjonen bodde under oppholdet.

I helgen brøt det ut kraftige sammenstøt mellom militærgruppen M23 og den nasjonale hæren noen kilometer nord for byen Goma i Kongo. Modum Bads direktør Ole Johan Sandvand og sykehusprest Jon-Erik Bråthen befant seg i byen Goma da urolighetene startet, men ble søndag 18. november evakuert fra området.

Store kontraster

Modum Bads direktør og ledende sykehusprest var i Kongo for å delta på åpningen av det nye Kyeshero Hospital sammen med hjelpeorganisasjonen Join Good Forces. Sykehuset er bygget for å hjelpe voldtatte kvinner, som det er mange av i denne delen av Kongo. Voldtekter er en dyster del av krigbildet.

Kontrasten var stor fra fredagens storslåtte åpning av sykehuset til helgens dramatiske kamphandlinger.
– De døde militære ble ført til sykehuset i Goma og der begynte enkene med flere å demonstrere. Dette roet seg ved at politi og militæret ryddet gatene, sier direktør Ole Johan Sandvand.

Evakuert

Lørdag rykket opprørstroppene videre frem mot Goma og guvernøren for området forlot byen.
– Vårt program for dagen kunne dessverre ikke gjennomføres på grunn av urolighetene, og vi måtte holde oss på hotellet, sier Sandvand.
Tidlig søndag morgen våknet den norske delegasjonen til lyden av bomber og maskingevær. De forlot da Goma og dro over grensen til Rwanda sammen med den norske ambassaderåden i Kongo.

Åpnet sykehus for voldtatte kvinner

Kyeshero Hospital er et sykehus med 300 senger. Det er spesialisert for å behandle voldtatte kvinner med fistula-skader.

Ole Johan Sandvand og Jon-Erik Bråthen sammen med Mama Jean og Mama JeanneMama Jeanett og Mama Jeanne sammen med direktør Ole Johan Sandvand og sykehusprest Jon-Erik Bråthen. De to mamaene leder hvert sitt mottaksenter for voldtatte kvinner. Foto: Oddvar Espegren, Join Good Forces.

Organisasjonen Join Good Forces, fikk utfordringen med å lede utbyggingen av Kyeshero Hospital samt en større fløy ved Heal Africa sykehuset i Goma. 54 millioner fra UD ble bevilget til arbeidet. Nå er begge sykehusene ferdigstilte og fylt opp av pasienter.

– Imponert

– Vi er veldig imponert over dette byggeprosjektet. Det har gått fort, kostnadene har vært lave og resultatet er blitt veldig bra. Arbeidet Join Good Forces gjør for foreldreløse barn og overgrepsutsatte kvinner i dette konfliktfylte området er i det hele tatt særdeles fremstående, sier Ole Johan Sandvand.

Inngangspartiet på sykehuset
Mange var til stede ved den storslåtte åpningen av Kyeshero Hospital.

Ansatte bidrar

Modum Bads ansatte bidrar årlig med oppimot 200 000 kroner til Joins prosjekter i Kongo. De bidrar også med faglig bistand på traumeområdet.
– Nøden er enorm, men det som gjøres hjelper, sier sykehusprest Jon-Erik Bråthen.
Det som gjorde sterkest inntrykk på han under sykehusåpningen var en stor gruppe kvinner som har fått hjelp på mottaksentre for voldtatte.
– De sang som bare afrikanere kan synge. Så kom to av dem opp på podiet der de prominente gjestene satt. Disse to modige kvinnene fortalte sine sterke historier om vold og overgrep. Men også fremtid og håp, sier Bråthen.

Kvinner som har fått hjelp ved mottakssentrene
Kvinner som har fått hjelp ved mottakssentrene.

Mama Jeanett og Mama Jeanne
Mama Jeanett og Mama Jeanne synger og danser sammen med flere andre kvinner fra mottakssentrene. Alle foto: Jon-Erik Bråthen.

Les om saken på Drammens Tidendes nettsider
Les mer om saken på Bistandsaktuelt.no
Mer om situasjonen i Goma-området på NRKs nettsider.
 

Ønsker du å bidra til JOIN Good Forces arbeid i Kongo?

Konto nr.: 9791 10 88820
Join Good Forces
(P.b. 410 Lundsiden, 4604 Kristiansand)

Share Button
Print Friendly and PDF