– En viktig arena

Aktivitetshuset Villa Danica er selve hjertet i familielandsbyen.

Nyhetsartikkel publisert 24/06/13

Villa Danica
Villa Danica er aktivitetshuset i Senter for familie og samliv.

Når mørket senker seg over familielandsbyen på Modum Bad er det i alle fall et hus som har lys i vinduene til langt på kveld. Det er Danica – selve hjertet i avdelingen.
-Ja, her er det aktivitet store deler av døgnet, smiler Hanne Harstad og Ellen Haavik. De to er aktivitører på Danica og noen av de første ansatte pasientene møter når de kommer til Senter for familie og samliv.

Ellen J. Haavik og Hanne Harstad
Aktivitørene Ellen J. Haavik og Hanne Harstad på Villa Danica.

Aktivitetssenter

Danica er treffstedet i lunsjen hver dag. Det er også stedet hvor pasientene kan få vasket tøy. Men først og fremst er det aktivitetssenteret hvor de har mulighet til å bruke sin kreativitet.
– Her kan de veve, snekre, sy, tove, male og mye, mye mer, sier de to aktivitørene. De er til stede hver dag for å inspirere, veilede og lære bort det de kan.
Mange pasienter kan allerede mye når de kommer. Andre har lyst til å lære, eller ta opp igjen en hobby som de har hatt.
– Mange husker noe de gjorde på skolen og har lyst til å prøve seg igjen, sier Harstad.

Samspillsarena

Sammen med kollega Ellen, gleder hun seg over å se både barn og voksne boltre seg på den kreative arenaen. De gleder seg også over det gode samspillet mellom barn og foreldre som gjerne vokser fram når de har tid for hverandre.
– Vi driver ikke terapi, men vi samarbeider med terapeutene for pasientenes beste. For eksempel dersom foreldre og barn har behov for å gjøre noe sammen, tilrettelegger vi for aktivitet her i Danica. Mange trenger å tilbringe mer tid med barna sine.  Å sitte sammen med hobbyarbeid på er en god arena, sier Haavik.

Vev på DanicaMange tilbringer tid ved veven om kveldene.
 

Kobler ut

På samme måte kan det også være godt for mor eller far å få ha alenetid på Danica – og få dyrke en hobby de sjelden har tid til hjemme.
-Vi merker at de fleste slapper av her hos oss på Danica. Pasientene er gjennom mange krevende terapitimer, og da er det godt å ha denne trygge arenaen hvor de kan koble ut hodet og tankene og gjøre noe med hendene.

– En viktig arena

– Vi har tro på at Danica er en viktig arena både for barn og voksne, sier leder Bente Barstad i Senter for familie og samliv.

Hun mener det som skjer i aktivitetshuset har en viktig terapeutisk effekt. 
Danica fyller ulike funksjoner, også på ettermiddag og kveld. Det er pasientenes felleshus i landsbyen. Der samles familiene for fellesskap med alt fra spill-, TV- og filmkvelder til det å lage måltider sammen. Huset inneholder en stor stue, kjøkken, arbeidsstue, snekkerverksted, ungdomsrom og lekerom.

Utfoldelse og utfordring

–  Siden familiene bor i hver sine hus, er Danica en arena der foreldre og barn kan utfolde seg og utfordres i forhold til ulike temaer som er viktige for dem i terapiprosessen.
Pasientene har verv og oppgaver i forhold til livet i familielandsbyen, og en god del regler og rutiner å forholde seg til.
Det kan være utfordrende å være så tett på andre par og familier når man selv er i en parterapiprosess.  Men pasientene kan også hente støtte og råd hos hverandre.
–  Danica er en viktig arena for læring og mestring, og for å få nye relasjonserfaringer, understreker Barstad.
Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Badeliv nr 3/2012

Pasienter om Danica:

– Jeg har lært så mye både om håndarbeid og meg selv!
– Jeg er blitt ett rikere og bedre menneske.
– Takk for god veiledning, smil og små samtaler.
– Hvis jeg ikke hadde hatt Danica og tilbudet der, hadde jeg ”gått på veggene her”.
– Det var godt å komme hit til dere aktivitører som ikke er terapeuter. Jeg kunne være helt vanlig!
– Det gav meg glede!

Share Button
Print Friendly and PDF