Behandlingen i Poliklinikken
Behandlingen består av psykoterapeutiske samtaler hvor du både støttes og utfordres. Du kan få oppgaver å utføre mellom timene. Det blir også vurdert om du kan ha nytte av medisiner.
Dersom du får tilbud om behandling (individuelt eller i gruppe), starter den gjerne med en gjennomgang av konklusjonen fra utredningen. Du får også vite hvilken diagnose som er satt.
Pasient og behandler blir enige om innholdet i en behandlingsplan:
- Målsetting
- Tidsramme
Har du sagt ja til behandling, må du være villig til å sette av tid. Dette medfører at du må prioritere samtalene /gruppemøtene høyt.
Individuell samtalebehandling
Samtalene varer vanligvis 45 minutter. Du vil møte både støtte og utfordring fra terapeutens side. Mange av våre behandlere gir også pasientene oppgaver å utføre mellom timene, for eksempel å observere, å sjekke ut ting, å skrive ned eller å prøve ut ny atferd.
Vi oppfatter psykoterapi som et arbeid og forutsetter at du er innstilt på å jobbe med problemene. Erfaringen er at mulighetene for å bli kvitt/få redusert plagene er bedre jo mer aktivt en selv jobber med problemene.
Behandlingsteamet
Behandlingsteamet i Poliklinikken består av to psykiatere, tre psykologspesialister, en psykiatrisk sykepleier, en terapeut/gruppeterapeut og en lege i spesialisering.
Alle terapeutene deltar regelmessig i tverrfaglige teammøter. I disse møtene vil man i noen grad gjennom drøftelser, veiledning og på annen måte, legge opp behandlingen for den enkelte pasient.
Har en behandler spørsmål vedrørende terapien som ligger innenfor en annen faggruppes spesialområde, kan han/hun ta dette opp i teamet. Av og til kan det være aktuelt at en av de andre i teamet har en samtale med deg, for eksempel vedrørende sykemelding, resepter og testing.
Til deg som har barn
Når én i familien blir syk eller strever på annet vis, vil det ofte merkes. Det er viktig at barna får trygg og tilpasset informasjon. Dette vil bli tatt opp i behandlingen.
Utfylling av skjema
Poliklinikken bruker web-baserte skåringsskjemaer som standard før utredningssamtalen og ved avslutning av behandingen. I tillegg kan du bli bedt om å fylle ut slike skjema underveis i behandlingen.
Bruk av testskjema kan hjelpe terapeuten til mer nøyaktig å beskrive eller forstå problemene dine. Det kan også være et skjema som hjelper til å vurdere alvorlighetsgraden av lidelsen din. Bruk av slike skjema kan sammenlignes med bruk av røntgen og blodprøver.
Vi håper at du er positiv til å fylle ut skjemaene. Dersom noe er vanskelig eller uklart, vil terapeuten bistå ved utfylling, og du vil få tilbakemelding på resultatene. Opplysningene i skjemaene er selvsagt underlagt taushetsplikt på linje med all annen informasjon.
Outcome Questionnaire 45 (OQ-45)
For å kunne følge systematisk med på om du har nytte av behandlingen og samarbeide med deg om dette, bruker vi pasient tilbakemeldingssystemet Outcome Questionnaire 45 (OQ-45). Bruk av OQ-Analyst innebærer at du fyller ut et skjema med 45 spørsmål på laptop på venterommet før hver time. Det tar ca 5-10 minutter å fylle ut. Her svarer du på hvordan du har hatt det den siste uka, slik du opplever belastning og mestring på ulike områder. Skjemaet blir skåret umiddelbart og brukes i behandlingen.
Vår taushetsplikt
Alt personale du møter ved Psykiatrisk Poliklinikk har taushetsplikt – behandlere, sekretærer og rengjøring/driftsansatte. Uten ditt samtykke vil ikke noe av det du tar opp her komme videre til andre enn den som har henvist deg. Taushetsplikten innebærer at vi heller ikke vil vise at vi kjenner deg hvis vi møter deg andre steder enn på Poliklinikken, dersom ikke du hilser/nikker eller lignende først.
Taushetsplikten vår kan kun brytes – og det er vi lovpålagt å gjøre – dersom vi får kunnskap om at liv og helse er i fare, eller vi får kjennskap til omsorgssvikt overfor barn.