– Cabareten gir oss positiv energi

Cabaret er tradisjon på Modum Bad

Nyhetsartikkel publisert 03/07/09

 Bak fra venstre: Finn Ellingsrud, Inger Moviken og Gro Severinsen, foran Helge Harila og Ingunn Amble.

De er som gamle sirkushester. Lukten av sagmugg får dem til å lengte til manesjen igjen. Nå har cabaratgjengen på Modum Bad lagt planer for høstens forestillinger

Fredag 9. oktober braker det løs fra scenen i Festsalen.

– Da blir det premiere på cabareten ”Slipp løs”, opplyser kulturleder Helge Harila, som sammen med komiteen bobler over av ideer.
 

At de ansatte synger, spiller teater og setter opp cabaret på Modum Bad er en god, gammel tradisjon. Driftssjef Finn Ellingsrud er en de gamle ”traverne”. Han har vært med på mange forestillinger. Det har også en annen gammel ”traver”, overlege Ingunn Amble ved Poliklinikken. Sammen har de deltatt i personalkor, Theatercompagniet, Prøysencabaret, Evert Taube, Kildevell og Badespell.
 

– Jeg tror ikke jeg engang husker alt, sier Amble.

Avkobling

– Hvorfor er dere med?
 

– Det er gøy, utfordrende og sosialt, sier Ellingsrud, som stortrives med å formidle fra scenen. Det gjør også Amble.
 

– Jeg synes det er utrolig morsomt å lage forestillinger sammen med kolleger fra andre avdelinger og enheter. Det er en god avkobling fra det daglige som gir energi og glede. Man får vært sammen på en annen måte og brukt kreative sider av seg selv. Det gir et skikkelig kick når det tar av, sier
Amble.
 

– Hva er det som gjør cabaretsjangeren så spennende?
 

– Kombinasjonen sang, musikk, humor og kommunikasjon med publikum fra scenen, mener Ellingsrud.
 

– Sjangeren gir rom for det meste. Man kan ha varierte melodier, tekster og sjangere, gags og sketsjer, kan veksle mellom humor og alvor, ting som berører eller bare morer. For oss som ikke er profesjonelle, gir det muligheter og rammer som dekker over det som måtte være av begrensninger i musikalske og teatrale ferdigheter, sier Amble.

Mestringsmekanisme

– Er det riktig av en institusjon som behandler depresjon og traumer å lage ablegøyer
på denne måten?

– Ja, det kan være viktig å gjøre det også, mener overlege Amble.

– Som avdelingsleder/psykolog på den selvmordsforebyggende enheten vi besøkte i Salzburg i fjor sa det: ” Her jobber vi med så alvorlige ting at vi må le mye”. God humor kan være en veldig hensiktsmessig og godt fungerende mestringsmekanisme. Utover dette tenker vi jo at cabareten ikke bare skal være ablegøyer, noe litt mer seriøst hører også med.

Positiv energi

– Vi har stor tro på at dette frigjør positive krefter og følelser både hos publikum og aktører. Alle blir ”litt friskere” av positive opplevelser, sier Ellingsrud.
Kulturleder Harila er enig.

– Noen ganger må det vanskelige
livet få ligge og gi rom for andre tanker. Hvorfor da ikke gode og humoristiske tanker? Vi håper energien som kommer fra scenen vil nå inn til hver enkelt person som kommer til Festsalen på høstens cabaretforestillinger.

Share Button
Print Friendly and PDF