Vil formidle bevegelsesglede

Kjærkomment avbrekk fra en krevende terapihverdag.

Nyhetsartikkel publisert 19/10/10

Helsesportpedagogene Marita Storholt og Bjørnar Johannessen benytter seg av mulighetene rundt Modum Bad til å få pasientene i bevegelse.

En time med de to helsesportspedagogene på Modum Bad betyr for de fleste pasienter et kjærkomment avbrekk fra en krevende terapihverdag.

-Vi ønsker å formidle bevegelsesglede til pasientene, sier Bjørnar Johannessen.
Sammen med Marita Storholt har han ansvaret for å aktivisere pasienter i alle avdelinger to ganger i uka. Det er gleden over å bevege seg, helst ute i naturen, som de to først og fremst vil formidle til alle som er til behandling på Modum Bad.
-Vi mener det er viktig at pasientene får kunnskap og erfaring knyttet til
positive opplevelser med det å bevege seg, sier Marita Storholt.

Mange muligheter

Og muligheter til å bevege seg finnes det mye av på Modum Bad. De store furumoene som omgir stedet byr på skogsstier, hvor man kan løpe på mykt underlag av sand og furunåler. Det er også uttallige småveier og stier som innbyr til gå- eller joggeturer ellers i terrenget. En liten spasertur til Verdens ende og tilbake er kjent for de fleste – eller hva med en liten promenade rundt Det sorte hav? Ved Det sorte hav kan man også få med seg litt poesi på veien – der er nemlig dikt satt opp i montre, svært tilgjengelige for de forbipasserende. Det er også mulig å låne sykler, spille tennis, bruke ballbingen, svømme i bassenget, benytte klatreveggen eller gymsalen. En Friskis & Svettis-gruppe tilbyr både pasienter, ansatte og folk fra bygda aerobictrim én gang i uka i gymsalen. På vinteren er det flotte skiløyper rundt i terrenget og det å gå på truger i snøen inngår i treningsopplegget.

Ut i all slags vær

At mulighetene er mange, understreker også helsesportspedagogene. De tar
pasientene med seg ut på tur i all slags vær.
-Det er godt for alle å komme seg ut av bygningsmassen hvor den tunge terapien foregår. Alle trenger en dose bevegelse, frisk luft og lys hver dag, sier Bjørnar.
Helsesportspedagogen som snart har ti års fartstid på Modum Bad understreker at de ikke på noen måte måler pasientenes fysiske aktivitet i prestasjon, men i deltakelse.
-Vi legger opp til aktiviteter som alle kan være med på. Målet er å få god trening, men poenget er at man ikke trenger å være helt utslitt for å oppnå god trening.

En halvtime om dagen

En halvtimes fysisk aktivitet om dagen er idrettspedagogenes uttalte mål. Det kan oppnås på flere måter. Lek og sosialt fellesskap er et stikkord for mange av aktivitetene.
På fotballbanen ved siden av Olavs-kirken er det full fart i høstsolen. En skumgummiterning kastes, og pasientene deler seg opp i grupper som ivrig løper rundt i skogen for å finne riktig nummer plassert på kjegler.
Det ropes, smiles og latteren sitter løst. Konkurranseinstinktet har helt klart våknet.
-Vi blir som unger igjen. Leken gjør at vi glemmer at vi trimmer, smiler en av pasientene.
Hun er midtveis i oppholdet og synes aktivitetstimene med Marita og Bjørnar utgjør et fantastisk ”friminutt” i terapihverdagen.
– Lekne aktiviteter gir glede, sier Jan, pasient i avdeling for familiebehandling. Han mener aktiviteter som er preget av lek løsner på spenningen i gruppene og styrker samholdet.
-Vi blir kjent på en helt annen måte.

Formstigning

De to helsesportspedagogene har et klart fokus på treningsprinsipper og det ligger pedagogiske vinklinger bak lekene og aktivitetene de får pasientene med på.
– Deløvelsene i økter får opp pulsen og bidrar til formstigning, forklarer Marita. At det er lystbetont og skaper fellesskapsfølelse, er en veldig positiv bieffekt av lek- og lagtrening. Mange oppnår markant endring i formen i løpet av de tre månedene de er på Modum Bad. Noen får et nødvendig puff i riktig retning. Andre igjen har allerede gode treningsvaner, og har rik anledning til å videreføre dem under oppholdet.

Individuelle opplegg

I et prøveprosjekt forsøker de to helsesportspedagogene nå å følge opp en stor del av pasientene i én avdeling med individuelle treningsopplegg. Pasientene får helsesamtaler, råd og vink om hvordan de skal legge opp treningen i forhold til formen og de mål de har satt seg.
Bjørnar jobber mye med pasientene på Avdeling på Spiseforstyrrelser. Her fortoner ting seg litt annerledes.
Mønsteret må gjerne snus.
-Pasienter med spiseforstyrrelser trener ofte for mye. De må som regel bremses noe og få råd om hvor mye og hvordan de skal trene. Det må være et samsvar mellom inntak og uttak av energi, sier Bjørnar.

-Meningsfylt

Både Bjørnar og Marita finner hverdagen på Modum Bad svært meningsfylt. De får brukt idrettsfaget veldig praktisk og direkte rettet mot noen som virkelig trenger det. De opplever også at pasientene setter pris på dem og det de gjør.
-For de fleste representerer vi noe hyggelig og lystbetont, sier Bjørnar.
– Dessuten er jo omgivelsene nydelige. De bare roper på oss om å komme i fysisk aktivitet, smiler Marita.

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Badeliv nr 3/2010

infoleder@modum-bad.no

 

Share Button
Print Friendly and PDF