Relasjonenes betydning for livskvalitet og helse
Nære relasjoner er livsnødvendige. Når vi fødes, er vi preprogrammerte til å søke trygghet, støtte, trøst og fellesskap med andre mennesker.
Det er en sammenheng mellom kvaliteten på nære relasjoner og psykisk og fysisk helse. Gode relasjoner kan være en viktig beskyttelsesfaktor mot påkjenninger, så vel som mot fysisk og psykisk sykdom.
Kvaliteten på forholdet til våre nærmeste kan bidra til at vi føler oss sunne, hele, glade og trygge, eller misforstått, forlatt, sveket, avvist, invadert, skadet. Våre nære relasjoner kan derfor både være det som bygger oss opp og det som bryter oss ned.
Ulike utfordringer og problemer
Det er mange forskjellige utfordringer eller vanskeligheter som kan gjøre at vi får behov for å søke en eller annen form for hjelp for å styrke par- eller familierelasjonene.
Kommunikasjonsproblemer
Det kan være vanskeligheter i parforholdet, mellom foreldre og barn, eller det kan være andre relasjoner i den utvidede familien som gjør livet utfordrende. Ofte handler det om problemer med kommunikasjon eller samarbeid.
Kriser
Det kan være kriser utløst av dødsfall, samlivsbrudd, ulykker, krig, overgrep, vold eller andre smertefulle livshendelser og livserfaringer som kan ryste oss selv og våre nærmeste så kraftig at vi trenger hjelp for å hanskes med dem. Når det blir slik, er det flere mulige steder å søke hjelp, slik som kurs, rådgivning eller par-og familiebehandling.
Psykiske problemer
Psykiske problemer kan utvikles i nære relasjoner når en får for mye av noe en ikke skal ha eller for lite av noe en burde ha. Psykiske problemer hos ett familiemedlem vil ha konsekvenser for øvrige familiemedlemmer. Familien kan være en ressurs for den som sliter, men kan også være med å opprettholde problematikken. Noen ganger kan relasjonelle vansker i par- og familieforhold være utløsende faktor for utvikling av psykiske problemer.
I terapi vil fokuset være både på hvordan man forholder seg til seg selv og hverandre. Man vil søke å etablere nye måter å forholde seg på, slik at det som er sykdomsutløsende eller oppretttholdende problematiske samspill blir brutt, og nye og legende samspillsmønstre kan bli utviklet og etablert.
Hvor søke hjelp?
Modum Bad har to typer tilbud til par og familier som sliter med relasjonelle problemer, det ene forebyggende og det andre et behandlingstilbud.
- Kurstilbud og rådgivning. Se Modum Bads kurs- og kompetansesenter.
- Par -og familiebehandling. Vi tilbyr innleggelse til par-og familieterapi. Familieterapi er betegnelsen på en rekke ulike terapeutiske tilnærminger som har det til felles at de vektlegger hvordan mellommenneskelige relasjoner og kontekst har innvirkning på individer og systemer. I dette perspektivet prøver man å forstå problemer og løsninger i lys av hvordan familiemedlemmer gjensidig påvirker hverandre over tid, og hvor psykiske problemer behandles i et relasjonelt og kontekstuelt perspektiv.
Andre tilbud
Over hele landet er det familievernkontorer hvor du kan ringe selv uten henvising fra lege. Her er behandling og kurs gratis (http://www.bufetat.no/familie/).
I mange kommuner er det også et gratis og godt tilbud til familier og foreldre som strever. Uansett hvor i landet du bor, sokner barna dine til en Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk. Noen av disse tilbyr familieterapi.
En del privatpraktiserende psykologer og psykiatere rundt om i landet tilbyr parterapi. Hvis du ringer Pasientrådgivertelefonen på 800 41 004, kan du få vite hvilke terapeuter i ditt område som har refusjonsavtale med staten.