Behandlingstilbud for depressive lidelser
Vi tilbyr behandling til pasienter med vedvarende og tilbakevendende depresjon.
Sykdomsbildet er ofte sammensatt med flere diagnoser i tillegg til depresjon. Dette gir en høy symptombelastning, nedsatt funksjonsevne, relasjonelle utfordringer og svekket livskvalitet.
De fleste pasientene har vært syke over flere år og har en lang behandlingshistorikk, men ikke opplevd tilstrekkelig bedring eller varig effekt.
Behandlingsmodeller
Avdelingen har tre forsknings- og erfaringsbaserte korttids psykodynamiske terapimodeller. De tre gruppene kombinerer individual- og gruppeterapi gjennom et variert tilbud av tilnærminger og teknikker.
Behandlingen er intensiv og fokusert. Hovedelementene i behandlingstilnærmingen er gruppe- og individualterapi.
Personalet
Avdelingens personale er tverrfaglig sammensatt med overleger, lege i spesialisering, psykologspesialister, psykologer og psykiatriske sykepleiere. Mange har psykoterapeutisk videreutdannelse. Helsesportpedagoger og sykehusprester er tilknyttet avdelingen.
Fritiden
Etter at dagsprogrammet er ferdig oppfordres pasientene til å delta i andre tilbud som Modum Bad arrangerer på ettermiddag og kveldstid. Pasientene er ansvarlige for å disponere sin tid, regulere hvordan de inngår i samspill med medpasienter og organiserer fritiden i tråd med egen målsetting og behandlingsplan.
Pasientene bor sammen i eget bygg og har tilgang til sykehusets personale på kveld, natt og helg. Personalet har base i sykehusets hovedbygg.
Permisjon i helgene
Pasientene oppfordres til ikke å ta permisjon første og siste helg i behandlingsforløpet. Utover dette avtales permisjoner i samarbeid med behandlingsteamet.
Pakkeforløp
Pakkeforløp psykisk helse og rus ble innført i januar 2019. Vi følger som en del av spesialisthelsetjenesten de retningslinjer som pakkeforløpet gir. Intensjonen er økt brukermedvirkning samt sikre at pasienter får et individuelt tilpasset og sammenhengende pasientforløp.
Vår avdeling har organisert behandlingstilbudet i to perioder. Samarbeid med pasienten står sentralt. Behandlingsplanen er et viktig redskap for å gi god behandling og oppfølging i ventetiden. Noen pasienter avslutter pakkeforløp etter behandlingsopphold 1 når dette vurderes å være mest hensiktsmessig.