Innleggelse periode 2
En innleggelse varer i 8 – 10 uker. Det drives individualisert behandling i gruppe.
Pasientene oppfordres til å reise på hjemmetrening i de fleste helgene for å få best mulig utbytte av behandlingen. I løpet av oppholdet inviterer alle pasientene én pårørende til et kort «Pårørendeopphold». Der får de pårørende undervisning om angst og behandlingen, samt en samtale sammen med pasient og behandlere.
Trene hjemme
Midtveis i behandlingen reiser alle pasientene hjem på en «hjemmetreningsuke», hvor man får muligheten til å trene på angstutfordrende situasjoner på en ny måte. Slik får hver enkelt anvendt behandlingen der de har hverdagen sin, og kan komme tilbake og jobbe med det mest vanskelig siste del av oppholdet.
Timeplanen
Timeplanen består av daglige gruppesamlinger hvor dagen planlegges og hvor det foregår undervisning. Det er to individualtimer i uken og i tillegg har pasientene samtaler med kontaktsykepleier. Sykepleiere er med ut i angstutfordrende situasjoner.
Egeninnsats har betydning
To ganger i uken er det felles fysisk aktivitet som ledes av en helsesportspedagog i samarbeid med personalet. Pasientene deltar aktivt i endringsarbeidet, blant annet ved å utforme sitt eget behandlingsfokus i starten av oppholdet og målsettingsarbeid for tiden etter utskrivelse. Egen motivasjon og deltagelse viser seg å ha betydning for effekt av behandling.
Innleggelse periode 3
Ett år etter innleggelse blir pasientene innkalt til et kort opphold sammen med gruppen sin. Her får de mulighet til å evaluere hvor langt de er kommet i forhold til de målsetningene de laget under behandlingen, samt å planlegge veien videre.
For mange blir dette oppfølgingsoppholdet noe de ser frem til og som hjelper dem å anvende nye tanke- og atferdsmønster i møte med angsten etter utskrivelse fra ordinært opphold.
Det er usikkert om oppfølgingsopphold blir opprettholdt i fremtiden. Dette på grunn av føringer fra helsemyndighetene.
Oppdatert 27.11.19