Å elske og bli elsket

Bjørk Matheasdatter er parterapeut, relasjonspedagog og forfatter. Hun har også holdt PREP-kurs for Modum Bad i nærmere tjue år, og lært opp mange kursledere. Vi har nå bedt henne skrive et innlegg på vår samlivsblogg, med utgangspunkt i sin bok «Å elske og bli elsket».  Hvordan ta vare på kjærligheten? Det er sommer, noen finner en […]

Nyhetsartikkel publisert 19/06/19

Bjørk Matheasdatter er parterapeut, relasjonspedagog og forfatter. Hun har også holdt PREP-kurs for Modum Bad i nærmere tjue år, og lært opp mange kursledere. Vi har nå bedt henne skrive et innlegg på vår samlivsblogg, med utgangspunkt i sin bok «Å elske og bli elsket». 

Hvordan ta vare på kjærligheten?

Det er sommer, noen finner en kjæreste, noen gifter seg og andre feirer bryllupsdager. Skal vi få kjærligheten, må vi våge å hengi oss, slippe opp og kaste oss inn i det. En forutsetning for å våge, er at vi kan stole på at den andre vil være der. Hengivenheten er avhengig av forpliktelsen.

Tidsånden påvirker våre parforhold

Uansett om kjærligheten er ny eller gammel, så trenger den næring for å vare. Når jeg ser eldre par som har tatt vare på kjærligheten gjennom et langt liv, tenker jeg at vindene som blåste i deres tid, ga mer medvind for det langvarige parforholdet enn vindene som blåser rundt par i dag. Det er krevende å få kjærligheten til å vare lenge i en tid der det meste varer kort.  Der forandrings-vinden blåser sterkere enn ta-vare-på-vinden, der jeg-vinden blåser sterkere enn vi-vinden og der nå-vinden blåser sterkere en før-og-framtidsvinden.  Vi som forsøker å få til lange parforhold nå, trenger mer bevissthet for å klare det.

Kjærlighet er ikke bare noe vi føler, det er noe vi gjør

I tjue år har jeg forsøkt å gi mitt bidrag til denne bevisstheten gjennom å holde kurs og foredrag og møte par på kontoret. De siste årene har jeg også skrevet spalte i Dagbladet Magasinet.

Kunnskap og erfaring samlet i bok

Det aller viktigste jeg mener folk må vite om kjærlighet, har jeg skrevet ned i boken «Å elske og bli elsket. Hvordan ta vare på kjærligheten?». Den er nå trykket i fire opplag og 11 000 eksemplarer, og jeg har blitt bedt om å skrive litt om den her. Hver uke får jeg meldinger fra folk, som forteller meg hvor mye boka har betydd for dem.  Som denne som dukket opp i innboksen min en dag i vår:

«Eg har akkurat lese ferdig boka di “Å elske og bli elsket”. Det verste var at den tok slutt. Eg gråt undervegs og eg gråt da eg var ferdig. Eg har smilt, ledd, kjent meg att, blitt rørt, motivert og glad. Det å skildre livet og kjærleiken på den måten du gjer, har gitt meg mykje. 277 sider med vakre og realistiske forteljingar, kombinert med forsking og eigne erfaringer gjorde denne boka heilt fantastisk. Eg har lese høgt for mannen min og han har fått lese bruddstykker her og der. Takk for ei nydelig oppleving. Helsing Emilia ♡» (Gjengitt med tillatelse)

Meldingene jeg får gjør meg glad, for jeg ønsker jo at det jeg skriver skal nå frem og gi noe brukbart til folks liv. Mange er veldig fornøyde med at boken består av små tekster, slik at de kan slå opp og lese der det passer. Andre forteller meg at de leser høyt for hverandre og slik får gode samtaler om temaer som det ikke alltid er like lett å ta opp bare ut fra seg selv. «Denne boken ligger alltid fremme i stua vår, så vi kan slå opp der det passer, lese litt og snakke sammen.», sa en mann.

Men noen blir også provoserte. Når jeg har signert bøker hos bokhandlere for eksempel, kommer det ofte bort noen som sier: «Trenger vi virkelig noen å elske og bli elsket av? Er det ikke viktigst å elske seg selv?» Svaret mitt begynner der livet begynner. En gang kom vi alle nakne til denne jorda. Hvis ingen hadde tatt vare på oss da, hadde vi ikke overlevd. Det å ha noen å elske og bli elsket av, er et grunnleggende behov for oss mennesker.  Blant annet har John Bowlbys forskning helt tydelig bevist at kjærlighet og tilknytning er like viktig for oss som mat og varme. Andre forskere som Sue Johnson, har vist at vi bærer dette behovet med oss gjennom hele livet. I boken skriver jeg mer om dette og mye annen forskning, men vi mennesker trenger både det akademiske, det kunstneriske og det folkelige språket for å forstå. Derfor forteller jeg også fortellinger fra eget liv og par jeg har møtt, og jeg deler våre vakreste kjærlighetsdikt.  Og dikteren Jan Magnus Bruheim er en av dem som har sagt det så godt:

Det er så mangt i livet du ventar deg og vil,
men meir enn det å vera er det å høyre til.

Forskere ved Harvard som har fulgt mennesker gjennom åtti år, vil være helt enig med han. Det er ingenting som er viktigere for vår livslykke enn gode, nære relasjoner.

Gi og ta imot

Siden det å høre til er så viktig for oss, blir det også sårbart og noen ganger vanskelig. Vi blir så opptatt av å bli sett og tatt imot, men kan lett glemme å se og ta imot de andre. Kjærlighet er ikke bare noe vi føler, det er noe vi gjør. Gjennom handlingene og holdningene våre skaper vi kjærlighet. Og det vi gjør, gjelder det å gjøre slik at den andre kjenner vår kjærlighet. Spør kjæresten din hva som gjør at han eller hun kjenner seg elsket, og gjør det. Se det kjæresten din gjør for deg, og ta imot det.  Kjærlighet er å gi og ta, hører vi ofte. Det er jeg helt uenig i. Kjærlighet har ingenting med å ta å gjøre.  Kjærlighet er å gi og ta imot.

Takk for at du tok imot det jeg har skrevet her.
God sommer!

Tekst: Bjørk Matheasdatter

 

Modum Bad gjør oppmerksom på at både Bjørk Matheasdatters bok Å elske og bli elsket og flere andre bøker med familie- og samlivstematikk er å få kjøpt i vår nettbutikk

Bjørk Matheasdatter er også en av foreleserne når vi inviterer til PREP jubileumsseminar 3. september 2019. Klikk her for mer info.

 

Share Button
Print Friendly and PDF