Simen fikk være pionér

Simen Andreassen (26) er en av de første i Norge som har prøvd ut OQ-45.

Nyhetsartikkel publisert 25/01/11

Simen tester ut OQ45
Simen Andreassen tester ut OQ-45 via datamaskinen. Her sammen med terapeut Sven Stubdal.

– Spennende å få være med på, sier Simen om testingen av det elektroniske tilbakemeldingssystemet.
I over fem år har 26-åringen gått i terapi ved Poliklinikken på Modum Bad. Hans faste terapeut gjennom disse årene har vært Sven Stubdal. For et par år siden fikk Simen tilbud om å prøve noe helt nytt i Norge – nemlig et web-basert tilbakemeldingssystem.

45 spørsmål

Når 26-åringen nå skal til terapitime hos Sven Stubdal, er det første han gjør å fylle ut et svarskjema med 45 spørsmål på laptop. Deretter trykker han på send-knappen. I løpet av få sekunder har både Simen og terapeut Sven Stubdal en rapport på sin dataskjerm. Rapporten gir en oversikt over hvordan Simen har hatt det den siste uken.
-Et veldig godt utgangspunkt for samtale, mener Stubdal.
-Spørsmålene er enkle å svare på, forklarer Simen. De er konkrete og får meg til å tenke gjennom ting. Jeg føler at jeg får satt ord på følelsene og rensa skikkelig opp i hodet. Noen ganger treffer spørsmålene spikeren skikkelig og jeg finner ut hva jeg bør ta opp i terapitimen.

Nyttig

Terapeut Sven Stubdal synes OQ45-systemet gir nyttige tilbakemeldinger som gjør det enklere å justere terapien. Han får en rask tilbakemelding om pasientens tilstand og kan ta opp det som gir utslag på rapporten. På denne måten er det lettere å gå rett på sak med Simen.
-Den elektroniske rapporten viser også en kurve som viser resultatene fra de tidligere terapitimene og og sammenlikner dette med en kurve som representerer et gjennomsnittlig behandlingsforløps utvikling, basert på flere tusen behandlingsforløp, forklarer Stubdal.
-Hvor lang tid bruker dere på tilbakemeldingsskjemaene?
– Jeg kjører som regel ut en rapport til oss hver når Simen er ferdig med å fylle ut skjemaet. Deretter ser vi på rapportene for å avklare om det er noe vi bør ta tak i.
-Du er ikke redd for at dataen og elektronikken skal ta fokus fra selve terapien?
-Det er selvsagt viktig at ikke PC-en kommer mellom terapeut og pasient, men det er ikke mange minuttene av hver samtale vi bruker på teknologien.

-Bruke skjønn

OQ-45 er et følsomt system og fanger fort opp endringer hos pasienten. Dette er i følge Stubdal svært nyttig.
-Noen ganger ser vi at symptomtrykket øker fordi det kanskje har skjedd noe i Simens hverdag. Når noe skjer på en arena i livet hans, kan det få følger for det som skjer på andre arenaer. Dette er ting vi tar opp. Målet er jo at det skal gå bedre.
-Kan man alltid stole på dataopplysningene?
-Man må for enhver pris ikke bli slave av det teknologiske. Det er viktig at terapeuten også bruker klinisk skjønn.

ADHD-diagnose

Simen forteller at han var en gutt full av energi i oppveksten. Han var høyt og lavt – også på skolen. Det var ikke lett å sitte stille og følge med i timene. De første årene på skolen ble derfor litt problematiske. Det praktiske gikk derimot lettere og han fikk sin utdannelse som tømrer. Da han i voksen alder fikk diagnosen ADHD, falt mye på plass.
-Jeg har jo alltid visst at jeg har vært litt hyperaktiv. I tenårene kunne jeg for eksempel sykle fem-seks mil om ettermiddagen bare for å få ut energi. Slik fikk jeg sove om natta.
På grunn av en ulykke som ligger litt tilbake i tid, har Simen de senere årene blitt lam i beina og det har blitt flere opphold på Sunnaas sykehus. Nå er han avhengig av rullestol, men gir på ingen måte opp av den grunn. Han er en svært aktiv mann, og fisketurer og vedhogging på hytta er noen av fritidssyslene. Terapeut Sven Stubdal roser hans pågangsmot.
– Simen har en veldig positiv innstilling. Overgangen til rullestol er et problem han har bestemt seg for å overvinne, og ikke legge seg under for.

Omskolering

26-åringen trener hver dag for å holde seg i form og har også begynt på skole igjen for å omskolere seg til et yrke han kan ha selv om han sitter i rullestol. Kanskje blir det interiør og design, men først skal karakterene forbedres.
Terapien på Modum Bad og medisinering for ADHD er en god hjelp for Simen. Han får gode tilbakemeldinger på skolen og kjenner at det igjen er lystbetont å lære – en litt annen følelse enn han satt med i oppveksten. Nå ser han lyst på livet.
At han har vært delaktig i en historisk innføring av et elektronisk tilbakemeldingssystem i Norge, som det også nå er startet et forskningsprosjekt på, synes han er artig.
-Det har fungert bra for min del og jeg har ikke noe negativt å si om det. Dersom OQ-45 kan hjelpe andre, synes jeg det er flott.
Fakta om OQ-45:
Et elektronisk svarskjema på internett
– Består av 45 spørsmål
– Spørsmålene er konstruert slik at en 11-12-åring skal kunne forstå det språklige innholdet
– Spørsmålene går på menneskelige tanker, følelser, relasjoner og livssituasjon
– Svaralternativene er differensiert i fem deler: Aldri, sjelden, av og til, ofte og alltid
– Pasienten fyller ut skjemaet før terapitimen og får opp en rapport om utviklingen.
– Terapeuten får en egen rapport på sin PC, og kan raskt danne seg et bilde av hvordan pasienten har det.
– Mål: Å justere terapien
– Opphavsmann: Michael Lambert
– Oversatt og tilpasset norske forhold av: Ingunn Amble, Tore Gude, Sven Stubdal og Leigh Mc Cullough

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Badeliv nr 03/2010

 

 

Share Button
Print Friendly and PDF