– Gir en pause fra den mentale jobbingen

Øktene med fysisk aktivitet er obligatoriske for alle pasienter på Modum Bad.

Nyhetsartikkel publisert 19/11/12

Bjørnar Johannesen og Veslemøy Bråten
Helsesportpedagogene Bjørnar Johannesen (t.v.) og Veslemøy Bråten i det nye treningsrommet.

-Vi ønsker å gi pasientene en pause fra den knallharde mentale jobbingen. Samtidig ønsker vi at de skal finne glede i å være i aktivitet, sier Bjørnar Johannessen og Veslemøy Bråten.
De to helsesportpedagogene møter alle som kommer til behandling ved Modum Bad. Fysisk aktivitet står nemlig på programmet for alle pasienter et par ganger i uka. Da brukes uteområdene flittig, og det finnes et hav av muligheter.

Naturen – en perfekt arena

Pasientene blir godt kjent med de myke skogsstiene over furumoene og de bratte åsene opp fra Kaggefossen som får pulsen til å øke. Fotball, tennis og klatring i buldreveggen er også populære aktiviteter. Det samme er trening i det nye styrkerommet. Johannessen og Bråten holder likevel en knapp på aktivitet ute i naturen.
– Naturen er en perfekt arena som også gir gode sanseinntrykk for kroppen, sier de.

Bevegelsesglede

Variasjon er stikkordet for de to helsesportpedagogene. Ofte legges lek og konkurranse inn for å øke bevegelsesgleden. 
– Det skal være artig å bevege seg, nesten slik at man glemmer at man trener, mener Johannessen og Bråten.
Mange av pasientene som kommer til Modum Bad kjenner på nettopp dette. De gleder seg over å bruke kroppen og ha kontakt med den. Mange gjenoppdager også fysisk aktivitet som en god arena.
-En del av de som kommer til oss har dårlige erfaringer, kanskje med en gymlærer på skolen eller fra en prestasjonsrettet trening innenfor idrett. Det kan ha gitt avsmak for fysisk trening og gjort at de ikke har følt seg gode nok. Vi forsøker å hjelpe dem til å finne en aktivitet som passer dem.

Bjørnar Johannessen og Veslemøy Bråten
– Vi ønsker å formidle bevegelsesglede, sier Bjørnar Johannessen (t.v.) og Veslemøy Bråten.

-Bygger på det friske

Johannessen og Bråten ønsker å ta tak i det som allerede er bra hos pasientene, og som de kan bygge videre på.
– Vi møter pasientene på den friske delen, og overlater til terapeutene å hjelpe til med det som er ødelagt, sier Johannessen.
Noen pasienter føler seg mislykket, at mye i livet har gått galt, at det er mye de ikke mestrer eller at de er påført mange mentale skader som gjør livet vanskelig å leve. Øktene med fysisk aktivitet gir mange en nødvendig pustepause. De opplever mestring som kan skape balanse i den harde terapihverdagen.
– Når pasientene opplever mestring gjør det noe selvbildet deres. Dette kan de ta videre inn i terapien, sier Johannessen.

Sammenheng

I utdannelsen fra idrettshøyskolen har de to helsesportpedagogene med seg mye kunnskap om hvor viktig fysisk aktivitet er for vår psykiske helse.
– Det finnes mange undersøkelser og mye forskning som underbygger dette. Blant annet vet man at når den fysiske aktiviteten øker, så øker også evnen til å takle stress. Det handler om å se hele mennesket. Alt henger sammen med alt i kroppen vår.
På Modum Bad har det i mange år vært lagt stor vekt på fysisk aktivitet. Johan Kaggestad, som trente både Grethe Waitz og Ingrid Kristiansen, var en pioner på området. Tidligere forskningsleder Egil Martinsen tok også en doktorgrad på temaet i 1989.

-Meningsfylt

I dag gleder helsesportpedagogene seg over at alle ansatte på Modum Bad er blitt mer bevisste på den verdi det ligger i trening.
– Vi opplever at personalet støtter pasientene på fysisk trening i mye større grad enn før, sier Johannessen og Bråten, som synes det er svært meningsfylt å få jobbe med pasientene slik de gjør.
– Det er gledelig når pasienter reiser fra Modum Bad med en fornyet tro på trening, og at de finner sin måte å bruke kroppen på, sier de to.
 

Fakta om helsesport på Modum Bad

-Alle pasienter deltar i fysisk aktivitet to ganger hver uke.
– Uteaktivitet : gå, jogge, stavgang,  ballspill, lek, koordinasjon, styrketrening  m.m
-Basert på en helhetstenking –  ofte sammenheng mellom psyke og soma
-Startet av Johan Kaggestad tidlig på 70 –tallet.  Først som frivillig aktivitet, senere som obligatorisk del av behandlingen.
– I dag: To fulle stillinger. Tilbyr felles fysisk aktivitet på avdelingene, samt individuell oppfølging ved behov.
– Undervisning er også et viktig arbeidsområde

Tekst/foto: Unni Tobiassen Lie
Badeliv nr 3/2012

Ønsker du kontakt med en av våre helsesportpedagoger? Kontakt: bjornar.johannessen@modum-bad.no eller veslemoy.braten@modum-bad.no

Share Button
Print Friendly and PDF